Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως εισόδημα και όχι ως δωρεά θα φορολογείται το όφελος που έχει μια επιχείρηση όταν κάποια άλλη επιχείρηση - πιστώτριά της παραιτηθεί από τις απαιτήσεις που έχει έναντι αυτής. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 10.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μάλιστα, η διάταξη αυτή θα λειτουργήσει υπέρ των επιχειρήσεων που είχαν λάβει το δάνειο και απαλλάσσονται από μέρος του χρέους τους, καθώς το όφελος που έχουν θα θεωρείται εισόδημα και θα φορολογείται ως τέτοιο (δηλαδή, με συντελεστή 24%) και όχι ως δωρεά, η οποία φορολογείται με συντελεστή 40%. Μάλιστα, σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες αρχές είχαν διαπιστώσει τέτοιες περιπτώσεις, φορολόγησης δηλαδή του οφέλους ως δωρεάς.
Η διατύπωση, πάντως, του εν λόγω άρθρου ευλόγως προκάλεσε πολλά ερωτήματα, προβληματισμό και σύγχυση, καθώς μάλιστα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, μέσω της οποίας αναμένεται να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Κι αυτό διότι η έννοια του δικαστικού συμβιβασμού ήταν αναμενόμενο να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει και τις συμφωνίες εξυγίανσης επιχειρήσεων που επικυρώνονται από το Πτωχευτικό Δικαστήριο και που μπορεί να προβλέπουν και «κούρεμα» χρεών. Η ανησυχία που προκλήθηκε σχετίζεται με το ότι η φορολόγηση ως εισοδήματος του οφέλους που θα είχε μια υπό αναδιάρθρωση επιχείρηση σε περίπτωση διαγραφής μέρους των υποχρεώσεών της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο συμφωνίες εξυγίανσης.
Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής στο άρθρο 10: ««Η ωφέλεια επιχείρησης που προκύπτει από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από την είσπραξη χρέους στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού, η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επαγγελματικής συνεργασίας τους, αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας δωρεών του ν. 2961/2001».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν στην «Κ» αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, η διάταξη αυτή δεν αφορά τις περιπτώσεις διαγραφής χρεών που περιλαμβάνονται σε συμφωνίες εξυγίανσης και γενικώς δεν σχετίζονται με περιπτώσεις που υπάγονται στον Πτωχευτικό Κώδικα. Το άρθρο 10 του νέου νομοσχεδίου αφορά περιπτώσεις ιδιωτικών συμφωνητικών ή συμφωνητικών ανάμεσα σε δύο εταιρείες τα οποία επικυρώνονται στο δικαστήριο και αφορούν κατά βάση ιδιωτικά δάνεια. Μένει, βεβαίως, να δούμε ποια θα είναι η οριστική διατύπωση της επίμαχης διάταξης όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και εάν θα δίνονται διευκρινίσεις και για το είδος της επιχείρησης που θεωρείται πιστώτρια (εάν, δηλαδή, αποκλείονται από αυτόν τον ορισμό τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου