Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Στους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, από τον οποίο πάσχουν περισσότεροι από 1.000.000 Ελληνες, είναι η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία.
«Ασπίδα» κατά της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη φαίνεται ότι είναι η διατήρηση της λεπτής μέσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, στους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της πάθησης, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 1.000.000 Ελληνες, είναι η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η κεντρική παχυσαρκία. Και όπως τονίζουν, η αυξημένη περίμετρος μέσης μπορεί να αυξήσει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 22%.
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στην άμεση σχέση της καρδιακής λειτουργίας με τον σακχαρώδη διαβήτη. Οπως τόνισαν, ο διαβήτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, τόσο μέσω της πρόκλησης αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και με τη διαταραχή του μεταβολισμού των μυοκαρδιακών κυττάρων, που οδηγεί την καρδιά σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής απόδοσης. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη των δύο αυτών καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική τους πορεία και αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο θανάτου.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη απαιτούν ειδικό χειρισμό από τους γιατρούς και εξατομικευμένους στόχους στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με βάση τη συνολική κλινική εικόνα τους. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα των γιατρών και νέα φάρμακα κατά του διαβήτη –οι αναστολείς SGLT-2–, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια σε διαβητικούς αλλά και μη διαβητικούς ασθενείς. Πάντως, οι ειδικοί επιμένουν στη σημασία της άσκησης και της υγιεινής διατροφής για ασθενείς με διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια. Οπως τονίζουν, «η άσκηση είναι ασφαλής και ωφέλιμη στους ασθενείς, στους δε παχύσαρκους που πάσχουν από διαβήτη, ο συνδυασμός δίαιτας και προγραμματισμένης άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα».
Εκδήλωση για την Ημέρα κατά του Διαβήτη, με θεματικές που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πάθησης σε παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει την Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Πύργος Βιβλίων) ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, κορυφώνονται και οι δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, οι οποίες εστιάζουν στην ενημέρωση των παιδιών για τη σημασία της πρόληψης μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 και 24 Νοεμβρίου διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ μεταξύ σχολικών και εφηβικών ομάδων συλλόγων σε αθλητικό χώρο στην Κηφισιά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου