Η Ρωσική Εκκλησία απειλεί ότι θα «κόψει δεσμούς» με την Εκκλησία της Ελλάδας για το oυκρανικό | tanea.gr


Πιο συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Μόσχας σχεδιάζει να επιβάλει «stop» στο προσκύνημα των επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

O Επιφάνιος

Παράλληλα, αποφάσισε τον τερματισμό της προσευχής και της ευχαριστιακής κοινωνίας με τις επισκοπές που «εισήλθαν ή εισέλθουν σε κοινωνία» με τους αντιπροσώπους των ουκρανικών σχισματικών δομών.
«Δεν ευλογούμε ταξίδια προσκυνήματος σε επισκοπή, την οποία χειρίζονται οι συγκεκριμένοι επίσκοποι. Οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν στους προσκυνητές και τα τουριστικά πρακτορεία των χωρών που απαρτίζουν την κανονική επικράτεια της εκκλησίας μας» καταλήγει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σταματά η ευλογία για προσκυνηματικές εκδρομές Μητροπόλεων

Το ανακοινωθέν αναφέρει: «Κατόπιν τούτων διακόπτουμε προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία με όσους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δέχθηκαν ή δεχθούν σε τέτοια κοινωνία εκπροσώπους των ουκρανικών μη κανονικών σχισματικών κοινοτήτων. Επίσης δεν δίνουμε την ευλογία μας για προσκυνηματικές εκδρομές σε επαρχίες, οι οποίες ποιμαίνονται από τους ἐν λόγῳ ιεράρχες.
Οι σχετικές πληροφορίες θα κοινοποιηθούν ευρέως στους προσκυνηματικούς και τουριστικούς οργανισμούς των χωρών, που αποτελούν τον κανονικό χώρο της καθ΄ ημάς Εκκλησίας.
Εκτιμούμε την προσευχητική κοινωνία με τους αδελφούς μας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και θα κρατήσουμε με αυτήν ζωντανή, κανονική και ευχαριστιακή σχέση μέσω όλων των ιεραρχών και ποιμένων, οι οποίοι ήδη τάχθηκαν και θα ταχθούν στο περαιτέρω κατά της αναγνωρίσεως του ουκρανικού σχίσματος, μέσω όσων δεν θα μολυνθούν με συλλείτουργα με σχισματικούς ψευδο-ιεράρχες, αλλά θα αποτελέσουν παραδείγματα της χριστιανικής ανδρείας και σταθερής εμμονής στην αλήθεια του Χριστού».

Το σκεπτικό για το «μπλόκο» στον Ιερώνυμο

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τονίζεται: «Λύπη προκαλεί ότι την ανάγκη εσπευσμένης και μονομερούς αναγνωρίσεως της αντικανονικής σχισματικής κοινότητας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την αιτιολογεί με σειρά εσφαλμένων και ψευδών επιχειρημάτων, τα οποία κατ’ επανάληψιν είχαν αναιρεθεί όχι μόνο από ιεράρχες, επιστήμονες και θεολόγους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά και από αρκετούς επιφανείς αρχιερείς, ιερείς και θεολόγους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».
Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξουσιοδοτεί τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο να διακόψει το μνημόσυνο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου σε περίπτωση καθ’ην ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει στις θείες ακολουθίες αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων ή αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες, που θα επιμαρτυρούν την γενομένη από αυτόν αναγνώριση του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος».

Τα βλέμματα στραμμένα στο συλλείτουργο Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου

Αύριο πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έχει δεχθεί βολές από την Μόσχα φτάνει στη Θεσσαλονίκη όπου θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Εκεί ενδέχεται να μνημονευτεί για πρώτη φορα ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.
Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο Άγιο Όρος , όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη από 19 έως 22 Οκτωβρίου. Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης,προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, θα αφιχθεί στην Ι. Μονή Ξενοφώντος, πρώτο του σταθμό στο Άγιον Όρος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ανέγερσή του, και θα επισκεφθεί τις Καρυές, αλλά και Ι. Μονές και Σκήτες.
Το χρονικό της αυτοκεφαλίας
Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.
Τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από τη λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ το Πατριαρχείο της Μόσχας σημείωσε πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».