Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019

Οι ομογενείς μας

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019

Του Κώστα Ιορδανίδη
Δεσμεύθηκε κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για διεύρυνση του εκλογικού σώματος διά της παροχής επιστολικής ψήφου στους Ελληνες τους εγκατεσπαρμένους στην υφήλιο. Κάποιοι μιλούν για τρία και περισσότερα εκατομμύρια ομογενών, που αναμένεται να διαμορφώνουν τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών και εφεξής. Αλλοι αναφέρονται σε μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στο εγκλεισμό της Αριστεράς στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Μόνον που και ο Ανδρέας Παπανδρέου διακήρυττε ότι η Δεξιά θα έμπαινε στο ίδιο χρονοντούλαπο, αλλά επανήλθε στην εξουσία κατ’ επανάληψιν, και αυτό που ιστορικώς συνέβη ήταν η εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ και όχι της Νέας Δημοκρατίας, σε τελική ανάλυση.

Εκλήθησαν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εξελθόντες προέβησαν σε δηλώσεις αμφίσημες εν πολλοίς, και διοχετεύθη στα ΜΜΕ ότι ηγέτης παρατάξεως ενέπλεξε κατά τη συζήτηση το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας διά της συναλλαγής έναν θεσμό.

Προς αποφυγήν πάσης παρεξηγήσεως, η στήλη αυτή υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στον τόπο όπου διαβιούν, παρέχοντας πάσα διευκόλυνση και όχι διά μαζικής μεταφοράς τους, όπως στο παρελθόν, με αεροσκάφη μισθωμένα από τα κόμματα, με επιδοτήσεις στα εισιτήρια κατ’ αποκλειστικότητα σε οπαδούς.

Επειδή όμως πολύς ο λόγος από διαφόρους περί «ελληνικής διασποράς», μία διευκρίνιση παρεμπιπτόντως. Ο όρος διασπορά αφορά τους Ιουδαίους, που εξεδιώχθησαν κατ’ επανάληψιν από τις εστίες τους. «Ελληνική διασπορά» ουδέποτε υπήρξε. Αποικίες ίδρυαν στην αρχαιότητα οι Ελληνες, διότι δεν τους χωρούσε ο τόπος, και μετανάστες υπήρξαν πάντοτε, κυρίως από απελπισία και ανέχεια. Οι Ελληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους αλλά δεν εξεδιώχθησαν απηνώς, όπως οι Εβραίοι επί Καλιγούλα.

Με την ίδρυση του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους κατίσχυσαν σταδιακώς οι Ελληνες –διά του πολιτισμού τους– και έτσι προέκυψε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Υποδουλώθηκαν από τους Οθωμανούς και υπέστησαν την τιμωρητική αυθαιρεσία των σουλτάνων. Αλλά μετά την ανάδειξη του Παναγιωτάκη Νικούσιου σε Μέγα Διερμηνέα το 1661, άνοιξε ο δρόμος των Φαναριωτών προς την Πύλη και τις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Εθνοκάθαρση υπήρξε άπαξ, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δίχως να ερωτηθούν οι πληθυσμοί που εκριζώθηκαν από τις εστίες τους, με συμφωνία των Αθηνών και της Αγκυρας. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ορθότατο το ενδιαφέρον για τους ομογενείς, που οφείλουν να διαχειρισθούν με σεβασμό και ευπρέπεια οι ηγέτες μας. Αλλά το πρόβλημα είναι η αυξανόμενη αδιαφορία του εν Ελλάδι εκλογικού σώματος, που επί της ουσίας απλώς καταψηφίζει την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση του όλου πολιτικού συστήματος.

Χρήσιμα τα ατμοσφαιρικά, τα επικοινωνιακά, η εικονική πραγματικότητα, αλλά όμως δεν αρκούν. Συγκρότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που επέδειξε δραστηριότητα επί της προεδρίας του Αντριου Αθενς, αλλά εξαερώθη. Ολως διαφόρως εξασφαλίζεται η δημιουργική συμμετοχή των ομογενών, ως φαίνεται.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου