Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ας τελειώνουμε με το παραμύθι των δήθεν προσφύγων



Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και όλοι μας γενικότερα θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να παίζουμε με τις λέξεις και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ούτε νόμιμο είναι αλλά ούτε και ηθικό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Κι όμως, με τους μετανάστες αυτό ακριβώς γίνεται. Όποια κι αν είναι η άποψη μας, συνήθως τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Με απλά λόγια κάποιοι τους θεωρούν όλους πρόσφυγες, κάποιοι τους χαρακτηρίζουν όλους απλούς μετανάστες και κάποιοι άλλοι τους αποκαλούν όλους λαθρομετανάστες.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί πολύ απλά, ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες ξένους που βρίσκονται ή καταφτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα υπάρχουν και οι τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες, πρόσφυγες, απλοί μετανάστες και λαθρομετανάστες.
Το πρόβλημα κατά την άποψη μου δεν είναι μόνο τα μη κλειστά σύνορα μας. Το κλείσιμο τους θα δώσει μερική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Εκεί που πραγματικά υπάρχει θέμα και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βρεθεί λύση είναι η αδυναμία διαχωρισμού των προσφύγων από τους μη πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες αν προτιμάτε.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έρχονται άνθρωποι από δεκάδες χώρες χωρίς βέβαια να εμπλέκονται όλες σε κάποιον πόλεμο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες κι όσο το ελληνικό κράτος δε βρίσκει τρόπο διαχωρισμού τους τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Με το κλείσιμο των συνόρων δε θα πετύχουμε και πολλά πράγματα, πρώτον διότι αυτοί που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα θα βρουν τρόπο να το καταφέρουν και δεύτερον διότι με τα κλειστά σύνορα ίσως εμποδίσουμε να έρθουν στη χώρα μας πραγματικοί πρόσφυγες και έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας και το άσυλο που θα τους δοθεί εδώ.
Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω τονίσει πως είμαι φανατικά κατά της κακομεταχείρισης όλων αυτών των ξένων που βρίσκονται στην πατρίδα μας κι ας μην είναι αληθινοί πρόσφυγες και η θέση μου αυτή είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη.
Οφείλουμε να τους παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια, στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι άλλο χρειάζεται ένας άνθρωπος. Όλα αυτά όμως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Από εκεί και πέρα έχουμε ως πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος την υποχρέωση να κρατήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες και τους υπόλοιπους να τους βάλουμε σε ένα αεροπλάνο και να τους στείλουμε εκεί απ’ όπου ήραν, ακόμα κι το κόστος του ταξιδιού χρειαστεί να το καλύψει η ελληνική πολιτεία.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει το κράτος μας να μπορεί και κυρίως να θέλει να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους μη. Προς το παρόν δε βλέπω να υπάρχει τέτοια διάθεση και δυνατότητα.
Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει κι όσο περνάει ο χρόνος, η κατάσταση επιδεινώνεται. Από τη μια ακούμε τον Μητσοτάκη να δηλώνει υπερήφανος που είναι Πρωθυπουργός μιας πολυπολιτισμικής χώρας (κάπως έτσι το είπε) κι από την άλλη ακούμε άλλα κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να τάσσονται ακόμα και με εθνικιστικές κορώνες κατά των μεταναστών.
Έτσι όμως δε γίνεται δουλειά. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει και ακόμα περισσότερο να δράσει ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έλευση μη νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε πλέον στο και 5, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για άλλη καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου