Η ψηφοφορία των τεσσάρων συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νοτιοδυτική Κρήτη, έκρυβε εκπλήξεις για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αντάρτικο τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ | tanea.grΤέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν συντάχθηκαν με την κομματική «γραμμή» του «παρών» και καταψήφισαν τις συμβάσεις, διαφωνώντας επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς επί των ημερών του δρομολογήθηκαν οι σχετικές συμφωνίες (επί υπουργίας Σταθάκη).
Πυρά Φίλη
Ο κ. Φίλης μάλιστα είχε από τότε διαφωνήσει για τα συμβάσεις εξόρυξης, ενώ δεν δίστασε στην ομιλία του στην Βουλή να ασκήσει κριτική για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα ζωής του πολίτη».
Ενώ αναφορικά με το «παρών» που αποφάσισε να δηλώσει η Κ.Ο. του κόμματος, είπε ότι ναι μεν αποτελεί μια θετική μετατόπιση αλλά δεν αρκεί: «Αρκεί από το “ΝΑΙ” το βιαστικό και ακατανόητο την παραμονή των εκλογών να πάμε σήμερα σε ένα ”ΠΑΡΩΝ”; Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά και καταψήφισε.

Σχετικά με τα ΕΛΠΕ

Όσον αφορά το επιχείρημα που επικαλέστηκε το κόμμα σχετικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος στις εν λόγω συμβάσεις, ο κ. Φίλης το χαρακτήρισε «άλλοθι», επισημαίνοντας ότι «είναι πραγματικό πρόβλημα το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ, αλλά είναι το έλασσον, το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές».
Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της, να κερδίζει συνειδήσεις των πολιτών σε μια γραμμή αλλαγής της κοινωνίας, που σημαίνει σε μια γραμμή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης».
«Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετόχων»
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ σε σχέση με τις γεωτρήσεις, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό».
«Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας με βάση το οποίο αυτοφορτίζεστε και αυτοτοποθετείστε», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων από διάφορους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο σύντομη, όμως, και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι».
Φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις
Μάλιστα αναγνώρισε την συνεισφορά του προκατόχου του κ. Σταθάκη λέγοντας ότι αυτό που ανέμενε ήταν να προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση αυτή κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι οικειοποιείται το δικό του έργο.
«Και από εκεί φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, που υπέγραψε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του ίδιου, του τότε Πρωθυπουργού και ομιλητή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα!», ανέφερε για να συμπληρώσει:
«Είναι κάτι για να το θυμόμαστε. Η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο. Πάντοτε υπάρχουν εκπλήξεις, έτσι ώστε στη ζωή μας να προχωράμε μπροστά.
TA NEA