Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Συρία φλέγεται από την άμεση εφαρμογή της «πηγής της Ειρήνης», όπως ονομάζεται η επιχείρηση.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τουρκικά μαχητικά έχουν ήδη βομβαρδίσει τη βορειοανατολική Συρία.
Τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.
Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Tουρκία ενημέρωσε τη Συρία για τη στρατιωτική της επιχείρηση μέσω διακοίνωσης που εστάλη στο συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε η πρώτη απάντηση από τις ΗΠΑ. «Το Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει πολύ ακριβα την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον» προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 Ο Ερντογάν αψήφησε τις απειλές και ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) ξεκίνησαν την επιχείρηση  “Πηγή της Ειρήνης” στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG» ανέφερε ο Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Στόχος μας είναι η καταστροφή των γραμμών των τρομοκρατών, όπως και επίσης η επιστροφή της ειρήνης και της ηρεμίας» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία είχε επισημάνει πως «η επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, και θα ανοίξει την πόρτα στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης».
 

Δείτε ζωντανή εικόνα από την περιοχή:

Εγκαταλείπουν την περιοχή άρον – άρον

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της πόλης Τελ Αμπιάντ εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

«Τεράστιος πανικός»

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.
Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.
Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

«Σταματήστε τις τουρκικές επιθέσεις»

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες με τα τουρκικά μαχητικά πάνω από την βορειοανατολική Συρία.


Υπερασπίστηκε και πάλι την απόφασή του ο Τραμπ

Ο… λαλίστατος Ερντογάν, μπορεί να μην έχει αντιδράσει ακόμα, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν την ανακοίνωση της έναρξης υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση του να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον.
«Οι μάχες μεταξύ διάφορων ομάδων συνεχίζεται για εκατοντάδες χρόνια. Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκονται στην Μέση Ανατολή. Έβγαλα εκτός τους 50 στρατιώτες μας. Η Τουρκία πρέπει να πάρει τους αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που η Ευρώπη αρνείται την επιστροφή τους. Οι ανόητοι ατελείωτοι πόλεμοι για εμάς τελειώνουν!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση του σε αυτή την εξέλιξη. 
TA NEA