Ψήφος αποδήμων : Υπολογισμοί Μητσοτάκη για τους 200 βουλευτές | tanea.grΘετικό ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για την ψήφο των αποδήμων. Η πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται πως θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους. Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε θετική απάντηση από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και «ναι υπό όρους» από το ΚΚΕ.

Το μέτρημα των «κουκιών»

Στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί, εξασφάλισε το «ναι» της Φώφης Γεννηματά, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για την ψήφο των αποδήμων. Έτσι, στις 158 ψήφους της ΝΔ θα προστεθούν οι 22 του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα υπέρ της πρότασης να διαγράφεται πλειοψηφία 180 ψήφων
Στα «ναι» προστέθηκε και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου με τους 10 βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τους 15 βουλευτές του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε «ναι υπό όρους» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βασικό ζητούμενο για το ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει πρόβλεψη για επιστολική ψήφο.
Εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις επί της κυβερνητικής πρότασης και η συναίνεση πάρει σάρκα και οστά, τότε ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει περισσότερες από τις 200 ψήφους που χρειάζεται.
Ξεκάθαρα αρνητικός έναντι της κυβερνητικής πρότασης εμφανίστηκε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όχι» από Τσίπρα

Η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι επιθυμεί να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε διαφωνίες με την πρόταση της κυβέρνησης καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση προκειμένου να μην διχαστεί η Διασπορά.
«Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» ανέφερε ο κ. Τσιπρας και πρόσθεσε: 
«Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές  απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

«Ναι» από Γεννηματά

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων, δίνοντας το θετικό στίγμα της θέσεις του κόμματός της.
«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε  κ. Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα.

«Ναι υπό όρους» από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Εφόσον επιτευχθεί συμβιβασμός στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, η κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων, θα λάβει και τη στήριξη του ΚΚΕ.
«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το «δίκαιο του αίματος». Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Ως καθοριστικό ζήτημα για τη στήριξη του ΚΚΕ ανέδειξε ο κ. Κουτσουμπας το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:
«Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Καθαρό «ναι» από τον Κυριάκο Βελόπουλο

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε
«’Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.
«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.
«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».
Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου». 
TA NEA