Η Ουκρανία συμπεριέλαβε έναν άνδρα που φέρεται να ενεπλάκη στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρίας Malaysian Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι, στην ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση.
Ύποπτος για την κατάρριψη της πτήσης της Malaysian Airlines στην ανταλλαγή κρατουμένων Ουκρανίας-Ρωσίας | tanea.grΟ Βολοντίμρ Τσεμάχ, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είναι πρώην διοικητής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μεταφέρθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καλέσει την Ουκρανία «επανειλημμένως και στο ανώτατο επίπεδο» να μην περιληφθεί ο Τσεμάχ στην ανταλλαγή κρατουμένων, αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ σε μια επιστολή προς την Κάτω Βουλή, όπου εκφράζει «λύπη» για την απόφαση του Κιέβου.
Ολλανδοί εισαγγελείς είχαν καλέσει το Κίεβο να μην επιτρέψει στον Τσεμάχ να ταξιδέψει στη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνά τους για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ο Τσεμάχ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από ουκρανικό δικαστήριο προχθές Πέμπτη.
Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ολλανδοί εισαγγελείς έχουν πει πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο προερχόταν από ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη.
Πηγή: ΑΜΠΕ