Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

H Fed μείωσε το βασικό επιτόκιό της για πρώτη φορά από το 2008 – Πτώση 333 μονάδων o Dow Jones


Πέμπτη, 1η Αυγούστου, 2019



O επικεφαλής της Fed, Jerome Powell (AP Photo/Cliff Owen, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ομοσπονδιακή τραπεζα (Fed) μείωσε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2008, εκφράζοντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και για τον χαμηλό πληθωρισμό.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης που θορύβησε τους επενδυτές, οι δείκτες των μετοχών στη Wall Street σημείωσαν σημαντική πτώση. Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στο -1,23% χάνοντας 333,75 μονάδες στις 26.864.
Ο S&P 500 βρέθηκε στις 2980 μονάδες με απώλειες 1,09% ή 33 μονάδες και ο Nasdaq στις 8.175 με πτώση 1,19% ή 98 μονάδες.
Η μείωση επιτοκίου της Fed
Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, ιδίως μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που και ζήτησε για άλλη μια φορά την «ισχυρή» μείωση των επιτοκίων.
Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές πέρσι, όμως πλέον θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι “θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει” την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.
Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου