Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα Αναστασιάδης-Ακιντζί


Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2019



Τρεις ώρες κράτησε η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στην κατοικία της κ. Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ (στη μέση της φωτογραφίας) παρέμεινε για λίγο μαζί τους στην αρχή της συνάντησης και ακολούθως άφησε τους δύο ηγέτες μόνους τους στη συζήτηση (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Βήματα μπροστά στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό φαίνεται να έγιναν στην τρίωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το πρωί στην οικία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν πως η κοινή βάση λύσης του Κυπριακού παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις επί ουσιαστικών πτυχών του προβλήματος εξακολουθούν να υφίστανται.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διαφορές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν κατά την επικείμενη κάθοδο της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, οπόταν και θα καταβληθεί νέα προσπάθεια για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή είναι που θα διαφανεί ακριβώς και κατά πόσο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει την προαναγγελθείσα για τον Σεπτέμβριο – στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και εν συνεχεία μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Βασικό σημείο τριβής, πάντως, παραμένει η ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ωστόσο να εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών.
Μεγάλο αγκάθι παραμένει επίσης το ζήτημα των υδρογονανθράκων, θέμα στο οποίο ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στην πρόταση την οποία υπέβαλε για συνδιαχείριση και την οποία απέρριψε η δική μας πλευρά.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση, τεκμηρίωσε λεπτομερώς για τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αντιπροτάσεις, τις οποίες ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως θα μελετήσει.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Μουσταφά Ακιντζί για την ετοιμότητά του να τον ενημερώνει για τις όποιες εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες υπό την Τζέιν Χολ Λουτ, με την αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουν τους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα δώσουν την ευκαιρία για δομημένες και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση, με την αίσθηση του επείγοντος.
Αποφάσισαν, επίσης, να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
Το κοινό ανακοινωθέν
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη:
«Σήμερα, ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν στο σπίτι της Επικεφαλής Αποστολής, στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Οι δύο ηγέτες είχαν μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες υπό την κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με την αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουν τους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα δώσουν την ευκαιρία για δομημένες και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση, με την αίσθηση του επείγοντος.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων, που θα διευκολύνουν την μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν, ακόμη, την δέσμευσή τους για εντατικοποίηση της εργασίας των τεχνικών επιτροπών, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».
H συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θέση του είναι να απαντήσει στις ανησυχίες των Τ/κ, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι ανησυχίες των Ε/κ.
Παράλληλα, τόνισε πως εάν η Τουρκία θέλει να βοηθήσει, «πρέπει να δείξει καλή βούληση και να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, που δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας». Επανέλαβε επίσης ότι στόχος είναι να καταλήξουν σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προέβη σε δηλώσεις.
Πρώτος έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον οποίο υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Στη συνέχεια αφίχθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας υποδοχής.
Οι δύο ηγέτες μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ φωτογραφήθηκαν και μετά η κ. Σπέχαρ αποχώρησε για να αρχίσει η συνάντηση των δύο ηγετών.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου