Τι ψάχνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στα τουρκικά παράλια; | tanea.grΗ φτήνια τρώει τον παρά, ακόμα και των υπερ-πλουσίων. Αυτό συμπεραίνει  κανείς από το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Hurriyet» ότι ο Τζεφ Μπέζος ενδιαφέρεται να επενδύσει στα τουρκικά παράλια. Οχι ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένα τα κεφάλαια που φέρεται διατεθειμένος να επενδύσει σε τουριστικές εγκαταστάσεις στο Μποντρούμ, την αρχαία Αλικαρνασσό, απέναντι από την Κω. Πρόκειται για μια περιοχή ήδη αξιοποιημένη τουριστικά, που προσελκύει μάλιστα υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φαίνεται ότι αναζητεί ευκαιρίες. Δεν σαγηνεύεται από τα «σιγουράκια» της Κω και της Ρόδου, δυο υπερ-αξιοποιημένων τουριστικά νησιών, όπου θα έπρεπε να βάλει σαφώς πιο βαθιά το χέρι στην (απύθμενη είναι αλήθεια) τσέπη του.
Εχει σίγουρα ενημερωθεί για τις μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις αξίες της γης στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ισως να έχει ενημερωθεί και για την ελληνική γραφειοκρατία. Ισως κάποιος να του μίλησε για τα σαράντα κύματα που έπρεπε να υπερπηδήσει και τις... χιλιάδες υπογραφές καρεκλοκενταύρων που έπρεπε να εξασφαλίσει. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, ο Μπέζος μετά της αγαπημένης του τηλεπερσόνας Λόρεν Σάντσες περιπλέει τα μικρασιατικά παράλια επιβαίνων στη «Flying Fox», τη μήκους 136 μέτρων (και αξίας 400 εκατ. δολαρίων) θαλαμηγό του, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για μπίζνες. Παρεμπιπτόντως, flying fox είναι η αγγλική ονομασία της νυχτερίδας pteropus vampyrus.

Και από αέρος

Εθεάθη, μάλιστα, με τη σύντροφό του να κατοπτεύει με ελικόπτερο τη Χερσόνησο της Αλικαρνασσού και τους γύρω κόλπους προς αναζήτηση ανεκμετάλλευτων ακόμα ακτών, κατάλληλων για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Η φυσική καλλονή της περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών στον κλάδο του τουρισμού - ξεχωρίζει η επιβλητική επένδυση του Four Seasons Resort. Δεν αποκλείεται να σαγηνεύσει και τον ηλικίας 55 ετών πολυσχιδή επιχειρηματία. Και να δώσει εντολή ο σύγχρονος Κροίσος στο επενδυτικό σκέλος των επιχειρήσεών του, το Bezos Expeditions, να εμπλακεί και στον τουριστικό κλάδο, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μιλάμε βέβαια για τον τουρισμό στη Γη. Διότι προ ολίγων μηνών η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, αποκάλυψε τα σχέδια κατασκευής ενός διαστημικού λεωφορείου με την επωνυμία «Blue Moon» που θα έχει ως αποστολή την ανάπτυξη του τουρισμού (και) στη Σελήνη. Ισως να οραματίζεται μια ολιστική προσέγγιση του κλάδου ο Τζεφ Μπέζος, σχεδιάζοντας την εμπλοκή του μ' αυτόν όχι μόνο στον δορυφόρο του πλανήτη μας αλλά και επί γήινου εδάφους.

Αστατη καρδιά

Ως γνωστόν, ο αμερικανός μεγιστάνας έχει δημιουργήσει την αμύθητη περιουσία του χάρη στην τεράστια επιτυχία της Amazon, της μεγαλύτερης σε τζίρο και σε κέρδη εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Το 2013 ο Μπέζος ενεπλάκη και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (με τον κόσμο των εφημερίδων ειδικότερα), εξαγοράζοντας αντί 250 εκατ. δολαρίων το έκτο σε κυκλοφορία ημερήσιο φύλλο στις ΗΠΑ, την ιστορική «Washington Post».
Υπενθυμίζεται ότι τζάμπα ανησυχούσαν κάποιοι μήπως εξαιτίας της άστατης καρδιάς του χάσει ο Μπέζος την πρωτιά στην περιβόητη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους θνητούς της Γης. Το διαζύγιο που πήρε προ μηνός με την επί 26 έτη συμβία του, Μακένζι, τού στοίχισε «μόνο» 38 δισ. δολάρια.
Ιστορικά είναι μακράν το ακριβότερο τίμημα που κατέβαλε κανείς για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του γάμου - το δεύτερο ήταν τα 2,5 δισ. δολάρια που πλήρωσε ο έμπορος τέχνης Αλεκ Βίλντενσταϊν το 1999 για να χωρίσει τη σύζυγό του, Τζόσελιν. Αλλά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της «Guardian», στον φουλ-ερωτευμένο Μπέζος έχουν απομείνει 118 δισ. δολάρια. Αρκετά για να κρατήσει την κορυφή στη λίστα του «Forbes» και υπεραρκετά για να αγοράσει ό,τι του «γυαλίσει» από το ελικόπτερο στα μικρασιατικά παράλια.
ΤΑ ΝΕΑ