Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος 1919 – 2000

Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019

Ο δικηγόρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος υπηρέτησε την δικτατορία των συνταγματαρχών από διάφορες πολιτικές θέσεις, με αποκορύφωμα τον διορισμό του στην πρωθυπουργία από τον «αόρατο δικτάτορα» Δημήτριο Ιωαννίδη (25 Νοεμβρίου 1973 - 24 Ιουλίου 1974).
Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας και σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σικάγου.
Με την επικράτηση της δικτατορίας επανήλθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου διέμενε τα τελευταία 14 χρόνια και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Κόλλια (22 Απριλίου -13 Δεκεμβρίου 1967) και Παπαδόπουλου (13 Δεκεμβρίου 1967 – 25 Αυγούστου 1971), Εσωτερικών (26 Αυγούστου 1971 – 10 Μαΐου 1973) και προσωρινώς Δικαιοσύνης (9-24 Ιουλίου 1968) στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου
Στις 25 Νοεμβρίου 1973, μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη , ανέλαβε την πρωθυπουργία, την οποία διατήρησε έως τις 24 Ιουλίου 1974, οπότε επανήλθε η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε και τα χαρτοφυλάκια του υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού και υπουργού Οικονομικών.
Στις 9 Φεβρουαρίου 1974, η εφημερίδα του Σικάγου «Chicago Daily News» αμφισβήτησε το επίσημο βιογραφικό του έλληνα πρωθυπουργού. Σε έρευνά της η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Ανδρουτσόπουλος ουδέποτε έλαβε πτυχίο από αμερικάνικο πανεπιστήμιο (απλά παρακολουθούσε σποραδικά κάποια μαθήματα), ενώ κατά την 14ετή παραμονή του στις ΗΠΑ εργάστηκε ως νυχτερινός ταμίας σε εστιατόριο, διεκπεραιωτής δεμάτων σε πολυκατάστημα και μεταφραστής σε δικηγορικό γραφείο.
Μετά τη μεταπολίτευση, ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος αντιμετώπισε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, όμως δεν παραπέμφθηκε σε δίκη, σύμφωνα με το βούλευμα 684/75 του Αρείου Πάγου, με το οποίο χαρακτηρίστηκε ως στιγμιαίο το αδίκημα των συνεργατών της δικτατορίας.
Συνέγραψε το βιβλίο «Η μαρτυρία ενός πρωθυπουργού», στο οποίο προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του την μομφή που τού είχε αποδοθεί ότι ήταν ένας «πρωθυπουργός-μαριονέτα».
Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2000, σε ηλικία 81 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου