Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγο της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Tίμησαν τους πεσόντες του 1944 στα «Φονικά» της Δ.Ε Ωλένης

Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019Στη μνήμη των αθώων θυμάτων που εκτελέστηκαν άδικα από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 14 Ιουλίου 1944, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στη θέση «Φονικά» της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του Δήμου Πύργου.
Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που έχει στηθεί στο σημείο (σ.σ στον επαρχιακό δρόμο Καράτουλα – Μουζακίου) και κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη των πεσόντων.
Επιμνημόσυνη δέηση
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο Καράτουλα πατ. Αθανάσιο Στεργιόπουλο, ενώ σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος σημειώνοντας πως «…η παρουσία μας εδώ σήμερα, θέλει να τονίσει ότι οι λαοί έχουν μέλλον όταν γνωρίζουν την ιστορία τους.
Όσοι θυσιάστηκαν εδώ, αποτέλεσαν θεμέλιο της ελευθερίας και της δημοκρατίας που εμπεδώθηκε στη χώρα μας μετά την απομάκρυνση των Γερμανών», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως θα πρέπει, αυτή η εκδήλωση, να κρατηθεί στο ύψος της ταιριάζει, δεσμευόμενος ότι ως νέα Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι χρειάζεται για να κρατηθεί ζωντανή η εκδήλωση και η μνήμη των νεκρών της περιοχής.
Αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και ιδιαίτερα όσα έλαβαν χώρα στο σημείο, την 14η Ιουλίου 1944 έκανε ο Θεόδωρος Μαγούλης, ο οποίος είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Από το πρωί της 14ης Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν οποιονδήποτε περνούσε από το σημείο. Οι όμηροι μέχρι το μεσημέρι ήταν 23 γέροι, γυναίκες και παιδιά. Εκτός από τον Ντίνο Γιαννακόπουλο που ξέφυγε, οδηγούνται στο σημείο, διατάσσονται σε φάλαγγα και οι αδίστακτοι στρατιώτες τους πυροβολούν στη μέση του δρόμου. Ο Δήμος Βασιλόπουλος επέζησε, πέφτοντας γύρω στους θάμνους ενώ από τύχη σώθηκε και ο Μέλτης Αγριδιώτης που βαριά τραυματισμένος έμεινε αρκετές ώρες ανάμεσα στα πτώματα των αθώων συμπολιτών του…
Το αίμα και η θυσία των πατριωτών μας, πέρα από την πρέπουσα τιμή και μνήμη, έχουν αξία όταν αναζητούμε και τον σημαντικό συμβολισμό τους.
Κατάθεση στεφάνων
Στη μνήμη των πεσόντων, στεφάνι κατέθεσαν στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης ο Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης,  ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ν. Ηλείας, Διοικητής ΚΕΑΤ Σ/Ι Κωνσταντίνος Ζολώτας, ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Πύραρχος Δημήτρης Αντωνάκης,  ο Κελευστής του Λιμενικού Σώματος Διονύσιος Ψωμάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Γιώργος Κατσίμπελης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο Κανέλλος Πάτσιος καθώς και οι πρόεδροι των Τ.Κ  Καράτουλα και  Χειμαδιού Γιώργος Τσατσαμπάς και Θεόδωρος Μπάλλας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου