Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Με εξαφάνιση απειλούνται οι καρχαρίες

«Τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα και άλλα 11 είδη απειλούμενα», αναφέρει η έκθεση «Καρχαρίες σε κρίση: Εκκληση για δράση στη Μεσόγειο».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον περισσότερα από τα μισά είδη καρχαριών της Μεσογείου. Νέα έρευνα του μεσογειακού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF καταδεικνύει τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με κύρια αιτία την υπεραλίευση. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μάλιστα, οι αλιείς συχνά φροντίζουν να «αποκρύψουν» την ταυτότητα του ψαριού, πωλώντας το κρέας του ως γαλέο στην αγορά.
Η έκθεση «Καρχαρίες σε κρίση: Εκκληση για δράση στη Μεσόγειο» αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος. «Τουλάχιστον το 80% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Για τους καρχαρίες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Οταν η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτίμησε το 2007 την κατάσταση, κατέληξε ότι το 43% της τάξης των χονδροϊχθύων απειλείται. Παρά τις επισημάνσεις και τις προσπάθειες διαχείρισης τα επόμενα χρόνια, η τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού μετά 10 χρόνια καταδεικνύει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά τελικά επιδεινώθηκε αφού αυξήθηκαν τα κρισίμως απειλούμενα είδη», αναφέρεται. Σήμερα τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα (στο όριο της εξαφάνισης) και άλλα 11 είδη απειλούμενα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδών για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
«Οι καρχαρίες είναι ένα παρεξηγημένο είδος, λόγω του “πολιτιστικού” βάρους που τους έχει δοθεί και το οποίο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», εξηγεί η Αμαλία Αλμπερτίνι, συνεργάτης του WWF για τα κητώδη και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. «Δυστυχώς η κατάσταση των περισσοτέρων ειδών καρχαριών στη Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί πολύ. Κι αυτό χωρίς το είδος να έχει μελετηθεί επαρκώς. Ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη καρχαριών και σαλαχιών, καθώς μετακινούνται πολύ και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη θέση αναπαραγωγής τους ή τον κύκλο ζωής τους».
Στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι συχνό φαινόμενο όταν αλιευθεί ένα είδος καρχαρία που απαγορεύεται, να «εξαφανίζονται» τα ίχνη του. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ταυτοποίησης των αλιευμάτων», εξηγεί η Αντιγόνη Φούτση, υπεύθυνη προγράμματος αλιείας του WWF. «Δεν γνωρίζουν όλοι οι ψαράδες ποια είδη είναι απειλούμενα. Επιπλέον, ορισμένοι τα διακινούν παράνομα: ήδη από το καΐκι κόβουν το κεφάλι και τα πτερύγια, από τα οποία μπορεί να αναγνωριστεί το είδος και πωλούν το κρέας του ως γαλέο. Μόνο με γενετική ανάλυση μπορεί κάποιος να καταλάβει την προέλευση, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε εκτεταμένη κλίμακα».
Οι καρχαρίες θεωρούνται από τους ρυθμιστές της ζωής στη θάλασσα, καθώς ζουν πολλά χρόνια και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. «Η σταδιακή τους εξαφάνιση πλήττει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς επιτρέπει την αύξηση των ειδών τα οποία ο καρχαρίας θηρεύει. Ετσι το θαλάσσιο οικοσύστημα απορρυθμίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου