Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Με εξαφάνιση απειλούνται οι καρχαρίες

«Τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα και άλλα 11 είδη απειλούμενα», αναφέρει η έκθεση «Καρχαρίες σε κρίση: Εκκληση για δράση στη Μεσόγειο».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον περισσότερα από τα μισά είδη καρχαριών της Μεσογείου. Νέα έρευνα του μεσογειακού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF καταδεικνύει τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με κύρια αιτία την υπεραλίευση. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μάλιστα, οι αλιείς συχνά φροντίζουν να «αποκρύψουν» την ταυτότητα του ψαριού, πωλώντας το κρέας του ως γαλέο στην αγορά.
Η έκθεση «Καρχαρίες σε κρίση: Εκκληση για δράση στη Μεσόγειο» αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος. «Τουλάχιστον το 80% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Για τους καρχαρίες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Οταν η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτίμησε το 2007 την κατάσταση, κατέληξε ότι το 43% της τάξης των χονδροϊχθύων απειλείται. Παρά τις επισημάνσεις και τις προσπάθειες διαχείρισης τα επόμενα χρόνια, η τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού μετά 10 χρόνια καταδεικνύει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά τελικά επιδεινώθηκε αφού αυξήθηκαν τα κρισίμως απειλούμενα είδη», αναφέρεται. Σήμερα τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα (στο όριο της εξαφάνισης) και άλλα 11 είδη απειλούμενα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδών για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
«Οι καρχαρίες είναι ένα παρεξηγημένο είδος, λόγω του “πολιτιστικού” βάρους που τους έχει δοθεί και το οποίο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», εξηγεί η Αμαλία Αλμπερτίνι, συνεργάτης του WWF για τα κητώδη και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. «Δυστυχώς η κατάσταση των περισσοτέρων ειδών καρχαριών στη Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί πολύ. Κι αυτό χωρίς το είδος να έχει μελετηθεί επαρκώς. Ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη καρχαριών και σαλαχιών, καθώς μετακινούνται πολύ και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη θέση αναπαραγωγής τους ή τον κύκλο ζωής τους».
Στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι συχνό φαινόμενο όταν αλιευθεί ένα είδος καρχαρία που απαγορεύεται, να «εξαφανίζονται» τα ίχνη του. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ταυτοποίησης των αλιευμάτων», εξηγεί η Αντιγόνη Φούτση, υπεύθυνη προγράμματος αλιείας του WWF. «Δεν γνωρίζουν όλοι οι ψαράδες ποια είδη είναι απειλούμενα. Επιπλέον, ορισμένοι τα διακινούν παράνομα: ήδη από το καΐκι κόβουν το κεφάλι και τα πτερύγια, από τα οποία μπορεί να αναγνωριστεί το είδος και πωλούν το κρέας του ως γαλέο. Μόνο με γενετική ανάλυση μπορεί κάποιος να καταλάβει την προέλευση, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε εκτεταμένη κλίμακα».
Οι καρχαρίες θεωρούνται από τους ρυθμιστές της ζωής στη θάλασσα, καθώς ζουν πολλά χρόνια και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. «Η σταδιακή τους εξαφάνιση πλήττει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς επιτρέπει την αύξηση των ειδών τα οποία ο καρχαρίας θηρεύει. Ετσι το θαλάσσιο οικοσύστημα απορρυθμίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου