Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Εξετάζονται αλλαγές στη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι με το σενάριο που εξετάζεται αφενός μεν τίθεται σε εφαρμογή από φέτος το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δε είναι ευκολότερη η δημοσιονομική διαχείριση του μέτρου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην κατάργηση της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Ενα σενάριο που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί από φέτος μια οριζόντια περικοπή του φόρου, ως το πρώτο βήμα μιας σταδιακής περικοπής που θα φτάσει το 30%.
Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει για φέτος τη μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ (η έκπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 100 ευρώ) για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 470.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερη περιουσία δεν θα έχουν καμία μείωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν σήμερα σχεδόν το 50% του φόρου.

Remaining Time -0:14
Fullscreen
Unmute
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι με το σενάριο που εξετάζεται αφενός μεν τίθεται σε εφαρμογή από φέτος το σχέδιο της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δε είναι ευκολότερη η δημοσιονομική διαχείριση του μέτρου. Ο ίδιος αξιωματούχος παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες –όπως είπε– θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια. 
Σε κάθε περίπτωση, σε εγρήγορση είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019.
Αυτό σημαίνει ότι όλο το προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται επί ποδός για να υλοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις εντός του Αυγούστου, καθώς στόχος είναι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.   Προηγουμένως ωστόσο θα πρέπει οι αλλαγές αυτές να έχουν περάσει από τη Βουλή και να έχουν ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Αυγούστου. Με όσα λοιπόν έχουν γίνει γνωστά, το φορολογικό νομοσχέδιο θα σπάσει σε δύο μέρη. Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που θα επέλθουν στις 120 δόσεις, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και διάφορες φορολογικές φιλοαναπτυξιακές διατάξεις, όπως για παράδειγμα:
• Τριετές «πάγωμα» ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Στελέχη της κτηματαγοράς σημειώνουν ότι επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.
• Αναστολή φόρου υπεραξίας για τα νεόδμητα ακίνητα.
• Εκπτωση φόρου έως 50% για ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
• Επέκταση της «χρυσής βίζας» στους αγοραστές ακινήτων.
Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα, ο εισαγωγικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις μειώνεται από 28% σε 20% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών στην επόμενη διετία και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στις δαπάνες και στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υλοποίηση του προγράμματος. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η αβεβαιότητα ως προς τα έσοδα του προϋπολογισμού θα λήξει στο τέλος Ιουλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ ως προς τις 120 δόσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη ακριβής εκτίμηση. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το 2019 θα κλείσει χωρίς δημοσιονομικό κενό ή με πολύ μικρό, της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, που θα μπορέσει να καλυφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου