Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Ολες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ανατροπή: Τι θα γίνει την Κυριακή για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


«Κλειδωμένη» πρωτιά
 στην ΝΔ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.
«Κλειδωμένη» πρωτιά  στην ΝΔ δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Πέμπτη. Οι μετρήσεις της Public Issue, της Pulse, της Politico και της Rass δείχνουν μεγάλη διαφορά της Νέα Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά από 8% μέχρι 15,5%.
Η ΝΔ συγκεντρώνει από 155 μέχρι και 172 έδρες, δείχνοντας πως το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι ισχυρό.
Public Issue : Υπερβαίνει το 40% η ΝΔ

Ισχυρό προβάδισμα 15,5 ποσοστιαίων μονάδων, φέρεται να εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Ιούλιο.
·         ΝΔ  42,5%
·         ΣΥΡΙΖΑ 27%
·         ΚΙΝΑΛ 8%
·         ΚΚΕ 5,5%
·         ΧΑ 3,5%
Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να κυμαίνονται γύρω από το όριο του 3%, συνεπώς οποιαδήποτε πρόβλεψη της εισόδου τους ή μη στην επόμενη Βουλή είναι επισφαλής.
Μια διαφορά της τάξης του 15,5% θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%). 
Τέλος, όπως τονίζεται, αυτό το στοιχείο, αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος.
Συμπεράσματα:
H διαφορά τάξης 15, 5% είναι η μεγαλύτερη μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος από το 1974
Ο πόλος της κεντροαριστεράς παραμένει διασπασμένος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη.
Η Public Issue δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία με 158 έως 172 έδρες
Δημοσκόπηση Pulse: Aυτοδυναμία ΝΔ με 155-159 βουλευτές
Στις 8 μονάδες δείχνει η Pulse τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τρία 24ωρα πριν από τις εκλογές. 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην παράσταση νίκης με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%.
Αναλυτικά:
·         ΝΔ: 36%
·         ΣΥΡΙΖΑ: 28%
·         Κίνημα Αλλαγής: 7%
·         ΚΚΕ: 5%,
·          Χρυσή Αυγή: 4%
·         Ελληνική Λύση: 3%
·         Μέρα 25: 1,5%
·          Πλεύση Ελευθερίας: 1,5%
·         Ενωση Κεντρώων: 1,5%
Χωρίς αναγωγή η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,5 μονάδες, δηλαδή 35% με 27,5% ενώ το τρίτο ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,5%.
Ως προς τα εκτιμώμενα διαστήματα, δηλαδή το κατώτερο και ανώτερο όριο των κομμάτων:
Η ΝΔ θα κινηθεί από 33,2% έως 38,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 25,4% έως 30,6%, το ΚΙΝΑΛ από 5,5% έως 8,5%, το ΚΚΕ από 3,7% έως 6,3%, η Χρυσή Αυγή από 2 έως 5%, ενώ τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή παίρνουν, η Ελληνική Λύση από 1,9% έως 4,1%, το Μέρα 25 από 1,9 έως 4,1%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει πέσει 7,5%
Δύο τα σενάρια για την  κατανομή των εδρών 
Το πρώτο σενάριο είναι με 7-κομματική Βουλή και τα παραπάνω ποσοστά η ΝΔ παίρνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 81 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 20 έδρες, 14 το ΚΚΕ, 12 η Χρυσή Αυγή και από 9 Μέρα 25 και Ελληνική Λύση.
Στο σενάριο της 6-κομματικής Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει 159 έδρες, ο Τσίπρας 84 έδρες, 21 το ΚΙΝΑΛ, 15 το ΚΚΕ< 12 η Χρυσή Αυγή και 9 το κόμμα που θα μπει στη Βουλή.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37% θεωρείται ο Κ. Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 31% (κέρδισε 3 μονάδες) και κανένας από τους δύο με 28%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50 μονάδες διαφορά, 69% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπεράσματα:
Η ΝΔ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μία μονάδα
Βελόπουλος και Βαρτουφάκης έχουν χάσει μισή μονάδα από το προηγούμενο γκάλοπ.
Για την κατανομή των εδρών τα σενάρια είναι δύο και αυτά δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ.
Δημοσκόπηση της Rass για το Action24: Διψήφια διαφορά με αυτοδυναμία ΝΔ
Διαφορά 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Rass πριν από τις εκλογές για το Action24.
Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή φαίνεται να τίθεται εκτός της επόμενης Βουλής και το Κίνημα Αλλαγής να εδραιώνεται στη 3η θέση, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή δίνουν, με οριακά ποσοστά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τη Rass, η μέση τιμή στην εκτίμηση ψήφου είναι ΝΔ 39,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, Κίνημα Αλλαγής 8,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 2,7%, Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%.
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής:
·         ΝΔ 35,2%
·         ΣΥΡΙΖΑ 25,4%
·         ΚΙΝΑΛ 8%
·         ΚΚΕ 5,7%
·         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%
·         ΜΕΡΑ25 2,8%
·         ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,5%
·         ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8%
·         ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,6%
·         ΑΛΛΟ 3,8%
·         ΑΚΥΡΟ 2,3%
·         ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ 7,9%
Στην ερώτηση για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΝΔ, το 61,6% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 29,9% για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και για άλλο λόγο απαντά το 7,5%. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 50,4% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 37,6% για να μην έρθει η ΝΔ, ενώ για άλλο λόγο λέει το 11,8%.
Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 48,3% των ερωτηθέντων απαντούν να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα και να μπει στην κυβέρνηση, το 20,4% να δώσει ψήφο ανοχής χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 23% να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.
Politico: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
Ισχυρό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ «δίνει» δημοσκόπηση του Politico για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.
Αναλυτικά:
·          ΝΔ: 38,7%
·         ΣΥΡΙΖΑ: 28,4%
·          ΚΙΝΑΛ: 7,5%
·         ΚΚΕ: 5,4%
·         Χρυσή Αυγή: 4,1%.
·         Ελληνική Λύση: 3,9%
·         ΜεΡΑ25 : 3,5%
Δημοσκόπηση in.gr: Στους 9,2 η ψαλίδα – Ισχυρό ρεύμα υπέρ ΚΙΝΑΛ
Εξακομματική Βουλή (και πιθανότατα και επτακομματική), διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής το οποίο ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών, δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr.
Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε την περίοδο από 24 έως 27 Ιουνίου και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη ενώ οδεύει και προς την αυτοδυναμία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.
Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στην έρευνα αυτή μένει εκτός Βουλής με 2,8%.
Μόλις στο 1,3% είναι η Ενωση Κεντρώων ενώ ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα». Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.
Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι είναι αδύνατον να γίνει η ανατροπή του ενός εκατομμυρίου που κυνηγά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ με εξακομματική (ή και επτακομματική Βουλή) είναι πολύ πιθανή και η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.
Δυναμική ΚΙΝΑΛ
Αξιοσημείωτη είναι η αντοχή του Κινήματος Αλλαγής, παρά τους κραδασμούς των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με τη Rass δείχνει να κρατά τα ποσοστά των ευρωεκλογών και ταυτόχρονα να κερδίζει κι άλλους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να δείχνει ο τρίτος, ισχυρός πολιτικός πόλος της χώρας.
Στα αξιοσημείωτα και οι αντοχές του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής η οποία φαίνεται ότι χάνει ψηφοφόρους προς την Ελληνική Λύση.
Την κυριαρχία της ΝΔ αποδεικνύουν και τα ποσοστά που παίρνει στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο, το 9 στους 10 (το συντριπτικό ποσοστό του 88,3%) λέει η ΝΔ, μόλις 8,4% πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος
Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, το 49,1% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 35,2% ο Αλέξης Τσίπρας και το 14,9% κανένας από αυτούς.
Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα «Με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε περισσότερο ασφαλής;».
Το 44,7% λέει με τον Κ. Μητσοτάκη, το 30,5% με τον Αλέξης Τσίπρα ενώ περίπου 1 στους 4 (23,4%) λέει ότι δεν τους εμπνέει κανείς από τους δύο ασφάλεια.
Στο ερώτημα «Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές πιστεύετε ότι θα κυβερνήσεις καλύτερα ή χειρότερα», οι απαντήσεις είναι οι εξής:
Ποσοστό 46,85% λέει καλύτερα ή μάλλον καλύτερα ενώ 37,1% χειρότερα ή μάλλον χειρότερα. Υπάρχει και ένα 15,1% που λέει ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.  
Αυτοδυναμία
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη ημέρα. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίες;
Ποσοστό 56,5% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ενώ υπάρχει κι ένα 11,6% που απαντά «αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εκ νέου εκλογές με απλή αναλογική.

Το σημαντικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες δεν θέλουν να μπει η χώρα σε περιπέτειες με νέες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ή να προκύψουν συνεργασίες έπειτα από πολιτικά παζάρια.
Συμπεράσματα
Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές καταγράφει μια τάση που εδώ και μερικές ημέρες δεν έχει αλλάξει.
Καταγράφει τη σιγουριά της νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με τη διαφορά που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ έχει συντριπτικό ρεύμα νίκης και πολύ πιθανότατα και αυτοδυναμίας και θεωρείται δεδομένο, λίγες ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών ότι θα γίνει η πολιτική ανατροπή που ο κόσμος επέλεξε.
Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβιβαστεί με την ήττα καθώς δείχνει να μην έχει καταφέρει να αλλάξει τη μοίρα του από τις ευρωεκλογές και μετά. Η προσπάθεια του Τσίπρα να δώσει χαρακτήρα «απόφασης ζωής» για τους πολίτες στις εθνικές κάλπες, δεν έπιασε τόπο. Οι ψηφοφόροι μοιάζουν να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους από τις 26 Μαίου και μετά και τίποτε δεν τους επηρεάζει ώστε να αλλάξουν τη ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου