Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

Σε χαμηλές ταχύτητες το ελληνικό Ιντερνετ

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων πέρυσι η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24,4%.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Aυξάνονται οι ταχύτητες στον ελληνικό κυβερνοχώρο, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλές συγκρινόμενες με άλλες περιοχές του πλανήτη. Η τρίτη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σχετικά με το ανοικτό Διαδίκτυο (Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2018-2019) έδειξε ότι η μέση ταχύτητα στις συνδέσεις Internet αυξήθηκε κατά 24,4% πέρυσι στη χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη χώρα μας πέρυσι ανήλθε σε 16,39 Mbps, έναντι 13,17 Μbps ένα χρόνο πριν και 12,03 Μbps την περίοδο 2016-2017. Η μέτρηση αφορά μόνον τις συνδέσεις σταθερής καθώς, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, οι μετρήσεις της ταχύτητας στα δίκτυα κινητής δεν ήταν εφικτή, αφού η ίδια διέθετε υποδεέστερο εξοπλισμό από εκείνο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής. «Λόγω του ότι ο διαθέσιμος από την ΕΕΤΤ εξοπλισμός για την πραγματοποίηση μετρήσεων δεικτών ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών δικτύων κινητών επικοινωνιών, είναι κατηγορίας 6, αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση μετρητικής εκστρατείας έως ότου ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του εξοπλισμού σε κατηγορία 9 ή και ανώτερη», αναφέρει η έκθεση της ΕΕΤΤ. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι μέσα στο 2018 «διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη των δικτύων 4ης γενιάς κατηγορίας 9 (LTE cat9) από παρόχους, ήταν σε μεγάλη έκταση εντός της ελληνικής επικράτειας». Συνεπώς, οι όποιες μετρήσεις αφορούν τα δίκτυα σταθερής και όχι κινητής.
Με βάση τις προαναφερόμενες μετρήσεις, η χώρα κατατάσσεται πολύ χαμηλά κατά μέσον όρο στον πλανήτη. Οι μετρήσεις του διεθνούς οργανισμού της Ookla δείχνουν ότι η μέση ταχύτητα πρόσβασης στον πλανήτη σε δίκτυα σταθερής είναι 59,45 Mbps. Ετσι, οι ταχύτητες μετάδοσης της χώρας αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/3 του παγκόσμιου μέσου όρου και η χώρα κατατάσσεται στην 93η θέση του πλανήτη.
Η Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου εκπονείται κάθε χρόνο σε εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού (Ε.Ε.) 2015/2120. Σκοπός του κανονισμού είναι η προστασία των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου και οι διατάξεις του στόχο έχουν την  παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων, τις εφαρμοζόμενες πρακτικές διαχείρισης κίνησης, τις εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως IPTV), τις εμπορικές πρακτικές των παρόχων, τη διαφάνεια και ενημέρωση των συνδρομητών, καθώς και την καταγραφή σχετικών παραπόνων συνδρομητών.
Η τρίτη κατά σειράν έκθεση που παρουσίασε η ΕΕΤΤ για την Ελλάδα δείχνει μικρό ποσοστό καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των χρηστών. Η ΕΕΤΤ αναφέρεται σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας χωρίς να την κατονομάζει, η οποία περιόριζε την κίνηση στην περίπτωση εφαρμογών κίνησης βίντεο συνεχούς ροής (video-streaming) στο δίκτυό της. Η εταιρεία, έπειτα από επιστολή της ΕΕΤΤ, συμμορφώθηκε.
Εν γένει ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το ελληνικό Διαδίκτυο παραμένει «ανοικτό». «Στην ελληνική αγορά υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα διακριτικής μεταχείρισης περιεχομένου και εφαρμογών σε τεχνικό επίπεδο (μη εύλογες πρακτικές διαχείρισης κίνησης)», αναφέρει η έκθεση.
Στο ναδίρ η κατανάλωση GB
Προτελευταία στον ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα Gigabytes (GB) που καταναλώνουν οι Ελληνες χρήστες κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο οργανισμός, το 2018 οι Ελληνες χρήστες κατανάλωσαν κατά μέσον όρο 1,53 GΒ/μήνα. Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του μέσου όρου στη ζώνη του ΟΟΣΑ (4,65 GB/μήνα) και μόνο στη Σλοβακία οι κάτοικοι καταναλώνουν λιγότερα GB (1,03 GB/μήνα) απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Η χώρα του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη κατανάλωση είναι η Φινλανδία (19,39 GB/μήνα), ενώ σε υψηλότερες θέσεις σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκονται η Πορτογαλία (2,64 GB/μήνα) και η Τουρκία (4,43 GB/μήνα).
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου