Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Απροετοίμαστη είναι η Βρετανία για σκληρό Brexit άμεσα

Το επίμαχο έγγραφο υπογραμμίζει πως απαιτούνται από έξι έως οκτώ μήνες συνεργασίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, ώστε «να συναφθούν οι αναγκαίες συμφωνίες και να έχει συγκεντρωθεί απόθεμα φαρμάκων μέχρι την 31η Οκτωβρίου». Τονίζει επίσης ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες» προκειμένου να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και τα τελωνεία για τους ελέγχους που ενδέχεται να γίνουν στο εξής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Βρετανία παραμένει ανέτοιμη για την έξοδό της από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία με τους πρώην εταίρους της και χρειάζεται ακόμη μήνες ετοιμασιών για να προμηθευθεί αποθέματα φαρμάκων και να δρομολογήσει ελέγχους στα σύνορα. Η εικόνα προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης, που διέρρευσε στην εφημερίδα Financial Times και περιγράφει πόσο ανεπαρκής είναι η προετοιμασία της Βρετανίας για ένα σκληρό Brexit. Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον, επικρατέστερος υποψήφιος για διάδοχος της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά και φανατικός οπαδός του Brexit, κατεβάζει τους τόνους στη ρητορική του και δηλώνει τώρα πως δεν επιδιώκει ένα σκληρό Brexit, αλλά καλεί τη χώρα να προετοιμαστεί αναλόγως.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το επίμαχο έγγραφο υπογραμμίζει πως χρειάζονται από έξι έως οκτώ μήνες συνεργασίας με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε «να συναφθούν οι αναγκαίες συμφωνίες και να έχει συγκεντρωθεί απόθεμα φαρμάκων μέχρι την 31η Οκτωβρίου». Τονίζει επίσης πως θα χρειαστούν «τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες» για να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και τα τελωνεία για τους ελέγχους που ενδέχεται να υπάρξουν στο εξής, όπως και για να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα στις εξαγωγικές και στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να εγγραφούν στα νέα σχήματα που θα προκύψουν μετά το Brexit.
Παράλληλα, υπολογίζει πως το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θα χρειαστεί «χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών» για να επικοινωνήσει με τους άνω του ενός εκατομμυρίου Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για το αβέβαιο καθεστώς τους μετά το Brexit.
Σε ό,τι αφορά τα διάφορα κυβερνητικά κλιμάκια, το έγγραφο αναφέρει πως είχαν παρουσιάσει το 85% των «σχεδίων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία», αλλά επισημαίνει πως πολλά από αυτά τα σχέδια δεν προέβλεπαν παρά την ελάχιστη  κάλυψη.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το εν λόγω έγγραφο είχαν συντάξει διάφορα κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης για να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την 21η Μαΐου. Δεν συζητήθηκε, όμως, τελικά στο υπουργικό συμβούλιο καθώς στις 21 Μαΐου η Τερέζα Μέι είχε επικεντρωθεί στην ύστατη απόπειρά της να αποσπάσει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου στη συμφωνία που είχε συνάψει με την Ε.Ε.
Την παρουσίαση του εγγράφου στο υπουργικό συμβούλιο είχε σχεδιάσει ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός αρμόδιος για το Brexit, που έχει εκφράσει δυσφορία για την ολιγωρία της κυβέρνησης στις προετοιμασίες για ένα σκληρό Brexit. Εκπρόσωπος του κ. Μπάρκλεϊ δήλωσε, πάντως, στους FT πως η βρετανική κυβέρνηση «θα εξακολουθήσει να κάνει όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες» μολονότι τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σκληρού Brexit.
Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Σαΐντ Τζαβίντ, κατηγόρησε αυτές τις ημέρες τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, γνωστό πολέμιο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες για την προετοιμασία των συνόρων.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάμοντ ανέφερε ότι τον Απρίλιο χορήγησε στο υπουργείο Εσωτερικών ποσό ύψους 500 εκατ. στερλινών, αντίστοιχο των 561 εκατ. ευρώ, αλλά ότι ο κ. Τζαβίντ επανήλθε υπερβολικά γρήγορα ζητώντας το διπλάσιο ποσό για την προετοιμασία των συνόρων και των τελωνείων. 
Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη
Η Ε.Ε. δηλώνει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για την έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και ότι δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί με το Λονδίνο. Στη σχετική έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή τονίζει μάλιστα πως «παραμένει πιθανή, αν και ανεπιθύμητη εξέλιξη», η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. Υπογραμμίζει πως διαπραγματεύτηκε με το Λονδίνο επί 18 μήνες και κατέληξε μαζί του σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση. Επισημαίνει πως οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν προετοιμαστεί πλήρως, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις ασφαλιστικές. Καλεί, έτσι, τον κλάδο των ασφαλιστικών να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους FT, η δημοσιοποίηση του εγγράφου εργασίας αναφορικά με το πόσο απροετοίμαστη είναι η Βρετανία για ένα σκληρό Brexit, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για τον Μπόρις Τζόνσον που έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς να βγάλει στις 31 Οκτωβρίου τη Βρετανία από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία. Και αυτό γιατί υπογραμμίζει πως οποιοσδήποτε και αν είναι ο νέος πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να ολοκληρώσει τις αναγκαίες προετοιμασίες. Την εκτίμηση της βρετανικής εφημερίδας φαίνεται να δικαιώνει έμμεσα ο Μπόρις Τζόνσον με τις χθεσινές δηλώσεις του. Εγκαινιάζοντας την εκστρατεία του για την ανάδειξή του στον επόμενο επικεφαλής των Συντηρητικών και  πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο κ. Τζόνσον δήλωσε για πρώτη φορά πως δεν είναι επιδίωξή του ένα σκληρό Brexit. Επανέλαβε, βέβαια, πως είναι καίριας σημασίας να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε. στο τέλος Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου