Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία έστειλε η Ουάσινγκτον σχετικά με  τις προθέσεις της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ξεκαθαρίζοντας πως αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας μόνο προκλητικές μπορούν να θεωρηθούν, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους αυτήν την θέση, ο Μάθιου Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: “Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».