Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ανησυχία στην Αθήνα για πιθανό επεισόδιο με Τουρκία


Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2019



Οι βραχονησίδες Ιμια. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

ΑΘΗΝΑ. Κλιμακώνεται, όπως όλα δείχνουν, η ανησυχία της Αθήνας για την πρόκληση επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο, κυρίως με αφορμή τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι τόσο η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες από μια σειρά πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων της Ελλάδας αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ως προς τον κ. Αποστολάκη, ο υπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν (Patrich Shanahan), ενώ μια ημέρα πριν είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν (John Sullivan). Στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ο κ. Αποστολάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μάλιστα, στον κ. Σάναχαν φέρεται να τόνισε ότι η ολοκλήρωση των σχεδιασμών της Αγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίσης.
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο κ. Αποστολάκης βρέθηκε χθες στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», υποστήριξε ότι «προσπαθούμε να περιοριστεί η συνεχής ένταση στο Αιγαίο».
Την ίδια στιγμή, δεν είναι τυχαίο που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε το ακριτικό Καστελόριζο ως βασικό σταθμό της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο, από όπου μάλιστα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα (περισσότερα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καστελόριζο σε σχετικό θέμα στην 1η σελίδα).
Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Καστέλι της Κρήτης, μίλησε χθες για το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξηγώντας ότι είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή και απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας: «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Εδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Εμείς, οι Ελληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία» (περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη του ΠτΔ στην Κρήτη σε διπλανή στήλη).
Σημίτης: Δεν αποκλείω νέα Ιμια
Ούτε τυχαίο, εξάλλου, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με μακροσκελέστατο άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει ότι «δεν αποκλείει νέα Ιμια».
«Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες μέχρι πρόσφατα. Η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας».
«Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για δράσεις». Και συμπληρώνει: «Μπορεί η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική».
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την άποψη του κ. Σημίτη, πιθανόν να οδηγήσει τους συμμάχους της Ελλάδας σε μια επιφυλακτική στάση, καθώς ίσως θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου