Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Θρίαμβος της ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους – «Μαύρισαν» οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τα αποτελέσματα τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως αυτόν της Αθήνας, οι ψηφοφόροι έδωσαν άλλο ένα «χαστούκι» στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι – στην πλειονότητά τους – υπέστησαν βαριές ήττες.
Αλλο ένα ηχηρό «χαστούκι» έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, βάφοντας με γαλάζιο τον εκλογικό χάρτη της χώρας και αναγκάζοντας τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να υποστούν βαριές ήττες.
Αντιθέτως, οι υποψήφιοι της ΝΔ κατέγραψαν σαρωτικές νίκες σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς
Η μοναδική περιφέρεια που χάθηκε είναι αυτή της Κρήτης, το αποτέλεσμα της οποίας είχε «κλειδώσει» από την 26η Μαΐου.
Ωστόσο, είναι ενδεικτικό πως και η περιφέρεια της Κρήτης δεν μπορεί να πιστωθεί εκλογικά στην Κουμουνδούρου και την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς ο περιφερειάρχης δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις δύο Κυριακές των εκλογών (ευρωεκλογές και περιφερειακές, δημοτικές), οι ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε κάνει λόγο για «πολιτική μάχη».
Εμφατική επικράτηση Πατούλη
Μετά τη διαφορά άνω των εννέα ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, η εμφατική επικράτηση του Γιώργου Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής με ποσοστό που «άγγιξε» το 66% έναντι της Ρένας Δούρου αλλά και η νίκη των «γαλάζιων» υποψήφιων σε άλλες πέντε περιφέρειες (Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο και Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα) ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πολιτική ανατροπή σε όλη σχεδόν την επικράτεια.
Ο γαλάζιος χάρτης, ως αποτέλεσμα της επιλογής των πολιτών κατά τις δύο σημαντικές, συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ έχει προβάδισμα κατά μέσο όρο 9 μονάδων.
Προτιμούν αυτοδύναμη ΝΔ
Στην ίδια δημοσκόπηση, μάλιστα, οι ερωτηθέντες προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Με βάση τα αποτελέσματα και του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο αριθμός των περιφερειών που πέρασαν σε  υποψηφίους που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ έφτασε τις 11 από τις συνολικά 13 ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στις 12 περιφέρειες αν συνυπολογιστεί και αυτή του Βορείου Αιγαίου όπου επικράτησε ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μουτζούρης (ΝΔ χωρίς κομματική στήριξη) έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου (ανεξάρτητη υποψηφιότητα με τη στήριξη της ΝΔ).
Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι 12 είναι οι περιφέρειες που περνούν σε «γαλάζια» χέρια.
Με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως αυτόν της Αθήνας, οι ψηφοφόροι έδωσαν άλλο ένα «χαστούκι» στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι – στην πλειονότητά τους – υπέστησαν βαριές ήττες.
Καταποντίστηκε η Δούρου
Ενδεικτικό της συντριπτικής ήττας που υπέστη η Ρένα Δούρου η οποία αποδοκιμάστηκε εξαιτίας και της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, είναι το γεγονός ότι το 2014, στο β΄ γύρο, είχε ψηφιστεί από 794.231 ενώ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στον χθεσινό β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών λαμβάνει μόλις 378.5710 ψήφους.
Ανατροπή σε σχέση με τις εκλογές του 2014 υπήρξε και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου η Ρόδη Κράτσα επικράτησε με το εμφατικό 60,12% ενώ ο νυν περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε μόλις το 39,88%.
Ο «εκλεκτός» της ΝΔ στην Πελοπόννησο
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο «εκλεκτός» της ΝΔ Παναγιώτης Νίκας παρά το γεγονός ότι πέρασε ως δεύτερος στις επαναληπτικές εκλογές πίσω από τον Πέτρο Τατούλη, κατάφερε να επικρατήσει με ποσοστό 53,59% (τελικό αποτέλεσμα).
Εκλογικός θρίαμβος για τον υποψήφιο που στηρίχθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και στη Στερεά Ελλάδα. Ο Φάνης Σπανός επικράτησε έναντι του Απόστολου Γκλέτσου με ποσοστό 52,42% (τελικό αποτέλεσμα).
Στο ντέρμπι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νικητής αναδεικνύεται  ο «γαλάζιος» υποψήφιος Χρήστος Μέτιος με 50,82% ενώ ο Χριστόδους Τοψίδης μένει στο 49,18% (τελικό αποτέλεσμα).
«Γαλάζιες» 12 από τις 13 περιφέρειες
Υπενθυμίζεται πως από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η ΝΔ είχε κερδίσει 5 από τις 6 περιφέρειες που κρίθηκαν από τον πρώτη Κυριακή.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ επικράτησαν σε Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου.
Η μοναδική περιφέρεια που δεν κερδήθηκε από υποψήφιο της ΝΔ ήταν αυτή της Κρήτης όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο «χάρτης» των περιφερειακών εκλογών το 2014
O «χάρτης» του 2014 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που διαμορφώθηκε μετά και τον χθεσινό β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει δύο περιφέρειες (Αττική και Ιόνια Νησιά) ενώ στη ΝΔ είχαν περάσει συνολικά 7 από τις 13 περιφέρειες καθώς στις υπόλοιπες 4 είχαν εκλεγεί ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Και ο «χάρτης» του 2019 που βάφτηκε «γαλάζιος»
Οδυνηρή ήττα και στους δήμους για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους δήμους είναι οδυνηρή, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας όπου κατ’ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να παίρνει 65,25%.
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β’ γύρο, ενώ ναι μεν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά στην Πειραιώς δεν φαίνεται να στενοχωριούνται, αφού ο νέος δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.
Τα τελικά αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους:
Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 65,25%
Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,79%
Πατραίων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 70,91%
Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 52,41%
Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,81%
Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,43%
Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται από τη ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 δήμους μεταξύ των οποίων Αθήνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου κ.α.
Προερχόμενοι ή με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε 5 δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνι, Nίκαια, Χαλάνδρι.
Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενόψει των εθνικών εκλογών
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι επικράτησαν στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δημάρχους και περιφερειάρχες, είτε προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σύνταγμα και τα εκλογικά περίπτερα των Ρένα Δούρου και Νάσου Ηλιόπουλου.
Ο πρωθυπουργός τους ζήτησε  την επόμενη τετραετία να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε, εξήγησε, προβλέπει τη συνεννόηση και την προγραμματική και πολιτική σύγκλιση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, είπε ο πρωθυπουργός, είναι γνωστές, όπως και οι αντιθέσεις, αυτές δεν θα αλλάξουν, ωστόσο στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια θα δοθεί η δυνατότητα όπου υπάρχει κοινός τόπος να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους υποψηφίους του που έδωσαν μία «μάχη πολιτικού πολιτισμού και υπερασπίστηκαν τις αξίες τους» όπως είπε και πρόσθεσε ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά να ξέρεις και να χάνεις.
Το σημαντικότερο, τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι «να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».
Κλείνοντας δε, τη δήλωσή του, τόνισε πως από αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές».
Μητσοτάκης: Μεγάλη πολιτική αλλαγή
«Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη» ανέφερε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «στις 12 από τις 13 περιφέρειες επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια». «Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος. Το γαλάζιο είναι το χρώμα της πατρίδας μας και όχι της παράταξής μας» συμπλήρωσε.
«Το αποτέλεσμα των ευρωκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι σε πέντε βδομάδες από τώρα έρχονται κρίσιμες πολιτικές εκλογές.
«Τότε θα πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση για τη χώρα. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα, πόλη πόλη, χωριό χωριό με οδηγό τις θέσεις μας. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα για την Ελλάδα που θέλουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ευχαριστώντας τους πολίτες που στήριξαν την παράταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου