Το Δίκαιο του Σουλτάνου : Οποιος μας απειλήσει θα έχει να κάνει με το στρατό μας | tanea.gr
Συνεχίζει τις προκλήσεις ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας: «Αν τους περνά ας έρθουν να συλλάβουν το προσωπικό του Πορθητή», καθώς και ότι «μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες». Όπως είπε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις έρευνές τους.
Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου δεν έχει ακτογραμμή. «Πολύ ενδιαφέρον» σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σημείωσε, δε, ότι προηγουμένως η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχε, ούτε ερευνητικό πλοίο. «Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε -ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Τώρα εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά. Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τι είπαν;
»Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τι τους είπαμε; Να με συγχωρέσετε «αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε» τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι αυτό» τόνισε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή. «Πηγαίνει και το άλλο. Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή. Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων» ανέφερε.
Απευθυνόμενος στον Μακρόν, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. «Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου, η Τotal. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή» ανέφερε.
TA NEA