Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ράγισε το γυαλί για τη Yalco - Kωνσταντίνου

Η Yalco ήταν κάποτε μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών εξοπλισμού εστίασης για ξενοδοχεία της ελληνικής αγοράς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον δρόμο των πλειστηριασμών πήραν τα περιουσιακά στοιχεία της «Yalco - Σωκράτης Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε.». Μια εταιρεία που κάποτε ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών εξοπλισμού εστίασης για ξενοδοχεία και η οποία προφανώς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη του τουρισμού, αφού ήρθε ίσως πολύ αργά για αυτήν. Επιπλέον λανθασμένες, τουλάχιστον κρίνοντας εκ των υστέρων, κινήσεις όπως η προσπάθεια να επαναφέρει στην αγορά όπου δεσπόζει η ΙΚΕΑ τα καταστήματα Habitat, επιβάρυναν τη θέση της, σημειώνουν τραπεζικές πηγές. Ετσι, αλλεπάλληλες ζημιογόνες σε λειτουργικό επίπεδο χρήσεις και μη εξυπηρετούμενος τραπεζικός δανεισμός που υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, κατέστησαν αδύνατη την εξεύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή που θα στήριζε την εταιρεία και οδήγησαν τις πιστώτριες τράπεζες στην καταγγελία τριών ομολογιακών δανείων και μιας πιστωτικής γραμμής συνολικού ύψους 40,3 εκατ. κεφαλαίου και 1,5 εκατ. τόκων. Τα εν λόγω χρέη, παρά την αναδιάρθρωσή τους στα τέλη του 2016, ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παραμένει υπό πίεση και τα μεικτά κέρδη της είναι αρνητικά. Οι πωλήσεις από 67,8 εκατ. το 2007 έκλεισαν στα 11,7 εκατ. το 2018 και από καθαρά προ φόρων κέρδη 3,6 εκατ. το 2007 έγραψε προ φόρων ζημίες 2,989 εκατ. πέρυσι. Σημειώνεται πως εκτός από τραπεζικές η Yalco εμφανίζει και υποχρεώσεις προς τρίτους της τάξης των 8 ακόμα εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση αποτέλεσε για μακρό χρονικό διάστημα εταιρεία πρότυπο για την αγορά των προμηθευτών ξενοδοχείων εστιατορίων και καφέ. Αλλά παρά την αλματώδη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τις μαζικές επενδύσεις σε ανακαινίσεις και αναπτύξεις ξενοδοχειακών συγκροτημάτων τα τελευταία έτη, το άνοιγμά της στη λιανική και σε δραστηριότητες που δεν είχαν απαραίτητα συνέργειες με τις βασικές της λειτουργίες, μοιάζει να προδιέγραψε το τέλος της. Ετσι, ενυπόθηκα ακίνητα της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας έλαβαν με πρωτοβουλία των τραπεζών ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού την 3η Ιουλίου και άλλα ενυπόθηκα ακίνητα της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τη 17η Ιουλίου.
Ακόμα και σήμερα πάντως, η διοίκηση της εταιρείας που έχει περάσει στον διευθύνοντα σύμβουλο, και εγγονό του ιδρυτή της Yalco, Σωκράτη Δ. Κωνσταντίνου, δηλώνει πως «εξαντλεί κάθε περιθώριο εύρεσης επενδυτικού σχήματος». Αλλά φευ, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να αναστραφεί η πορεία προς τη ρευστοποίηση του ενεργητικού της, εκτιμούν πηγές της αγοράς.
Η έλλειψη επαρκούς κεφαλαίου κίνησης, η επακόλουθη απώλεια πωλήσεων και τα ζημιογόνα λειτουργικά αποτελέσματα οδήγησαν στην περαιτέρω επιδείνωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της ταμειακής ρευστότητας το 2018. Αλλά οι συμβατικοί όροι των δανειακών συμβάσεων είχαν παραβιαστεί ήδη από το 2017 και καθώς η Yalco δεν κατάφερε να λάβει από τις πιστώτριες τράπεζες επιστολή συναίνεσης (waiver) αναφορικά με την άρση της υποχρέωσης τήρησης των χρηματοοικονομικών δεικτών της συμφωνίας αναχρηματοδότησης που είχε υπογράψει. Τον Δεκέμβριο του 2016 ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τις δανείστριες τράπεζες την αναδιάρθρωση του συνολικού της τραπεζικού δανεισμού. Οι όροι δανεισμού που προέκυψαν από εκείνη τη συμφωνία διέφεραν σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα δάνεια. Για την εξασφάλιση των δανείων εγγράφηκαν προσημειώσεις ακινήτων και αποθεμάτων και άλλες εγγυήσεις. Αλλά υπήρξαν και όροι τήρησης συγκεκριμένων δεικτών όπως για το συνολικό ύψος δανεισμού και τα κέρδη EBITDA προς καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, η μη συμμόρφωση με τους οποίους δίδει δικαίωμα καταγγελίας εκ μέρους των δανειστών. Δυστυχώς μόλις έξι μήνες μετά, η Yalco βρέθηκε έκτος στόχων κερδοφορίας και χρηματοοικονομικών εξόδων. Κατάσταση που συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο αλλά και την περυσινή χρήση. Και κάπως έτσι ήρθε η καταγγελία των δανείων και οι επικείμενοι πλειστηριασμοί.
Η «Yalco - Σωκράτης Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε.» ιδρύθηκε στη Δράμα το 1920. Κατέκτησε για μια περίοδο τη θέση του μεγαλύτερου διανομέα ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, ενώ διακινούσε κατ’ αποκλειστικότητα προϊόντα γνωστών ξένων οίκων. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αντικολλητικών μαγειρικών σκευών με την επωνυμία FEST, ενώ ανάπτυξε καταστήματα λιανικής οικιακών ειδών με την επωνυμία ΙΩΝΙΑ.
Δραστηριοποιείται επίσης μέσω της θυγατρικής της ROTA Logistics A.E. στον χώρο παροχής αποθηκευτικών υπηρεσιών (3 PL), αποθήκευσης, ανασυσκευασίας και διανομών. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1995 και από το 2008 έχει ως βάση της διανεμητικής της δραστηριότητας τα Οινόφυτα. Κατά καιρούς, έχει αντιπροσωπεύσει διαφόρους οίκους εξοπλισμού και εργαλείων με γνωστότερη ίσως την Black & Decker, ενώ ανάλογα κινήθηκε και στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία με θυγατρικές της που έχει πια πουλήσει. Το 2007 η Yalco ανέλαβε την αποκλειστική διανομή της μάρκας Habitat (μέσω της θυγατρικής Omnishop). Αλλες κινήσεις όπως η δημιουργία το 2009 του Super Home Bazaar στις εγκαταστάσεις της Yalco στην Κηφισιά, επίσης δεν απέδωσαν καθώς προσέκρουσαν στη βαθιά οικονομική κρίση.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου