Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η «Wall Street Journal» για τη Γενοκτονία: Οταν η Τουρκία κατέστρεψε τους Χριστιανούς της


Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2019



Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου, 100 χρόνια από το 1919 και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 φαναράκια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ).

Ενα εκτεταμένο δημοσίευμα, που υπογράφουν δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, στο οποίο γίνεται αναφορά στις διώξεις και στις θανατώσεις των χριστιανών από τους Τούρκους στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, φιλοξενεί η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Το δημοσίευμα, που αποτελεί ουσιαστικά μια σύνοψη της σχετικής έρευνας που έχουν πραγματοποιήσει οι καθηγητές Μπένι Μόρις (Benny Morris) και Ντορ Ζέεβι (Dror Ze’evi), φέρει τον τίτλο «When Turkey Destroyed Its Christians» (Οταν η Τουρκία κατέστρεψε τους Χριστιανούς της).
Το δημοσίευμα της «WSJ» ξεκινά γράφοντας ότι από το 1894 έως το 1924, μία κλιμακωτή εκστρατεία Γενοκτονίας είχε ως στόχο όχι μόνο τους Αρμένιους της Τουρκίας, αλλά επίσης τους Ελληνες, τους Ασσύριους και άλλες κοινότητες.
Το άρθρο επισημαίνει ότι το διάστημα αυτό οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας μειώθηκαν από 3,4 εκατ. σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες, από το 20% του πληθυσμού της περιοχής σε κάτω από το 2%.
Η Τουρκία για χρόνια αποδίδει αυτή τη μείωση σε πολέμους και το γενικό χάος της περιόδου, που είχε ως συνέπεια και πολλοί μουσουλμάνοι να χάσουν τη ζωή τους. Αλλά απόγονοι χριστιανών της Τουρκίας, πολλοί εκ των οποίων έγιναν πρόσφυγες ανά τον Κόσμο από τη δεκαετία του ’20 υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι δολοφόνησαν σχεδόν τους μισούς από τους προγόνους τους και απέλασαν τους υπόλοιπους.
Οι καθηγητές υπογραμμίζουν πως «οι χριστιανοί έχουν δίκιο. Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους: «Οι κοινότητες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων της Τουρκίας εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα μίας κλιμακωτής εκστρατείας Γενοκτονίας που ξεκίνησε το 1894 και διαπράχθηκε από τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Εως το 1924 οι χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας και τα εδάφη τους είχαν καταστραφεί».
Οπως γράφουν οι δύο καθηγητές, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εξέτασαν τα τουρκικά, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αρχεία, καθώς και ορισμένα ελληνικά υλικά και τα έγγραφα των υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.
Η έρευνα αυτή κατέστησε δυνατή την τεκμηρίωση ενός εντυπωσιακά σταθερού προτύπου εθνοθρησκευτικών βαρβαροτήτων επί τρεις δεκαετίες, που διαπράττεται από την τουρκική κυβέρνηση, τον στρατό, την αστυνομία και τον λαό.
Η σφαγή των Αρμενίων της Τουρκίας το 1915-16, γνωστή και ως αρμενική γενοκτονία, είναι καλά τεκμηριωμένη και αναγνωρισμένη (εκτός της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να διαψεύδει την κατηγορία).
Αλλά η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μόνο ένα μέρος, αν και το κεντρικό κομμάτι μιας μεγαλύτερης έκτασης γενοκτονίας που διήρκεσε περίπου 30 χρόνια. Το έργο τους παρέχει την πρώτη λεπτομερή περιγραφή και ανάλυση των μακελειών του 1894-96 και την καταστροφή των ελληνικών και υπόλοιπων αρμενικών κοινοτήτων της περιοχής το 1919-24 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Mustafa Kemal Ataturk), ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας.
Η αιματοχυσία στο μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοτήθηκε από θρησκευτικά κίνητρα. Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι δολοφόνησαν περίπου δύο εκατομμύρια χριστιανούς αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτές οι σφαγές οργανώθηκαν από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, αυτές του Οθωμανού σουλτάνου του Αμπντουλαμίντ Β’, των Νεότουρκων και του Ατατούρκ. Αυτές οι κυβερνήσεις εκδίωξαν επίσης μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. χριστιανούς κυρίως στην Ελλάδα.
Η επίσημη τουρκική θέση, όπως αναφέρει πάντα το δημοσίευμα της «WSJ», αρνείται κάθε πρόθεση ή πολιτική συστηματικής γενοκτονίας. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον Αρμένιο Πατριάρχη της Τουρκίας για να «προσφέρει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» στα εγγόνια των «Οθωμανών Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» και για να τον παροτρύνει «να αποφύγουμε να βοηθήσουμε εκείνους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μίσος, μνησικακία και εχθρότητα, παραμορφώνοντας την κοινή μας ιστορία».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου