Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Μηδέν φόρους στο κράτος από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Αmazon

Τετάρτη, 1η Μαΐου, 2019


(AP Photo/Richard Drew, File)

ΑΚΡΟΝ. ΟΧΑΙΟ. Το παράδοξο θέμα που έχει εξοργίσει πολλούς Αμερικανούς οι οποίοι πληρώνουν φόρους, την ίδια στιγμή που τεράστιες κερδοφόρες εταιρείες δεν καταβάλουν ούτε ένα δολάριο και κάποιες μάλιστα παίρνουν και επιστροφή χρημάτων, ανέδειξε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «New York Times».
Σε αποκαλυπτικό της παράδειγμα η εφημερίδα αναφέρει τον Κόλιν Ρόμπερτσον (Colin Robertson) να αναρωτιέται γιατί αυτός πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους για ένα εισόδημα $18.000 το χρόνο, που βγάζει καθαρίζοντας χαλιά, ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας Αmazon έχει επιστροφή φόρου.
Οι προβληματισμοί του γι’ αυτό το οικονομικό πεδίο, πρόσφατα ώθησαν τον κ. Ρόμπερτσον να ενταχθεί στο τμήμα Ακρον των Δημοκρατών Σοσιαλιστών Αμερικής. Σε μία συγκέντρωση του Απριλίου, καθώς μέλη συζητούσαν για τον Καρλ Μαρξ και την λαιμαργία των εταιρειών για σοκολατένια μπισκότα, η συζήτηση δεν άργησε να γυρίσει στην ανισότητα εισοδήματος και πώς η κυβέρνηση βοηθάει τους πλούσιους να αποφεύγουν τους φόρους.
«Ενα από τα ευεργετήματα της φορολογίας είναι να παίρνεις και να το χρησιμοποιείς για το συλλογικό καλό», δήλωσε ο 25χρονος Ρόμπερτσον, συγκρίνοντας το χαμηλό του εισόδημα με τα περίπου 150 δισ. δολάρια του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον Κόσμο και ιδρυτή της Amazon.
«Θα μπορούσε να φορολογηθεί κατά 99,9% και ακόμη να του μείνουν εκατομμύρια», είπε ο Ρόμπερτσον και «εγώ θα είμαι άστεγος».
Πρόκειται για ένα θέμα που αρκετοί προεδρικοί υποψήφιοι αναδεικνύουν, με πρώτους τους γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθώς ταξιδεύουν τη χώρα προεκλογικά, ωθούμενοι από μία αναφορά ότι 60 από τον κατάλογο Fortune 500 δεν πλήρωσαν φόρους για εταιρικά κέρδη 79 δισ. δολαρίων το 2018.
Η Amazon, που αναφέρεται πως θα ανοίξει ένα υποκατάστημα σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο στο Ακρον, προσλαμβάνοντας 500 ανθρώπους, πρωταγωνιστεί σε αυτή την αποφυγή φόρου. Πέρυσι, είχε φορολογικό δείκτη κάτω από το μηδέν, λαμβάνοντας δηλαδή επιστροφή φόρου για ένα εισόδημα 10,8 δισ. δολαρίων.
Για δεκαετίες, κερδοφόρες εταιρείες έχουν μπορέσει να αποφεύγουν εταιρικούς φόρους. Αλλά ο κατάλογος αυτών που πληρώνουν μηδέν φόρους διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο, ως αποτέλεσμα των παροχών στο φορολογικό νόμο του προέδρου Τραμπ το 2017, που διεύρυνε τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο εταιρικό εισόδημα.
«Αmazon, Netflix και δεκάδες άλλες μεγάλες εταιρείες, ως αποτέλεσμα του φορολογικού νόμου του Τραμπ δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους», δήλωσε τον Απρίλιο ο κ. Σάντερς σε μία συζήτηση που διοργάνωσε το «Fox News». «Νομίζω πρόκειται για ντροπή».
Η ικανότητα των εταιρειών να διαπραγματεύονται τη φορολογία τους αποτελεί από μακρόν στόχο κριτικής των Δημοκρατικών και αυτή η προεδρική εκστρατεία δεν αποτελεί εξαίρεση, ιδίως μεταξύ των αριστερών υποψηφίων που υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να λογοδοτούν για την ανισότητα και τις επιπτώσεις της στους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εργαζόμενους.
Αν και αμφότερα τα δύο κόμματα επεδίωξαν να μειώσουν το ποσοστό φορολογίας των εταιρειών κατά την τελευταία δεκαετία -ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε τη μείωση από το 35% στο 28%- οι Ρεπουμπλικανοί το 2017 το μείωσαν στο 21%, πέρα από την επέκταση ορισμένων γενναίων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ο νέος νόμος επιτρέπει την άμεση εξαίρεση των κεφαλαιουχικών δαπανών, για παράδειγμα, προκειμένου για επενδύσεις. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι εταιρείες δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο κ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι οι φορολογικές αλλαγές θα τόνωναν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό συνέβη, αλλά όχι στο αναμενόμενο ποσοστό. 
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου