Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

Η επόμενη ύφεση ανησυχεί τη Fed

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

fed1
Οι οικονομολόγοι της Federal Reserve ανησυχούν πως με την τρέχουσα πολιτική τους στο θέμα του πληθωρισμού δεν διαθέτουν επαρκές οπλοστάσιο για να πολεμήσουν την επόμενη ύφεση. Εχουν, έτσι, επιδοθεί στην αναζήτηση νέας στρατηγικής νομισματικής πολιτικής σε έναν κόσμο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλού κόστους δανεισμού.
Για τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που συνεδρίασαν στο Πάλο Αλτο για να εξετάσουν τις εναλλακτικές, το πρόβλημα είναι μεγάλο: Οχι μόνον θα είναι δύσκολο να βρουν καλύτερη στρατηγική προτού εκδηλωθεί νέα ύφεση, αλλά πολύ πιο δύσκολο θα είναι να την εξηγήσουν στην κοινή γνώμη ώστε να έχει αποτέλεσμα. Και μόνο για να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον τις απόψεις τους, τα στελέχη της Fed και οι καθηγητές που συναντήθηκαν στην ετήσια συνδιάσκεψη του Ινστιτούτου Hoover έμπλεξαν σε ατελείωτες εξισώσεις, υποσημειώσεις και γραφήματα, που ήταν σχεδόν αδύνατον να αποκωδικοποιηθούν. Οσοι οικονομολόγοι από το ακροατήριο έχουν διδακτορικό κατανόησαν αυτές τις θεωρίες. Η Λορέτα Μέστερ, όμως, πρόεδρος της Fed στο Κλίβελαντ, τόνισε πως «το θέμα είναι αν μπορούν να αποδώσουν στην πραγματική ζωή».
Οταν οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέφυγαν στις αγορές ομολόγων για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2007-2009, πίστευαν πως ήταν μοναδική περίσταση στη ζωή τους. Εχει παρέλθει, όμως, μία δεκαετία και η Fed έχει να αντιμετωπίζει μια παγιωμένη κατάσταση. Ούτε ο πληθωρισμός ούτε τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μολονότι η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλά 50 ετών. Αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για να μειώσει τα επιτόκια και να δώσει ώθηση στην οικονομία όπως έκανε παραδοσιακά. Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία διανύει μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, τα στελέχη της Fed έχουν τον χρόνο να προβληματιστούν για το πώς θα κάνουν αποτελεσματική τη νομισματική πολιτική όταν θα εμφανιστεί το επόμενο σοκ.
Μεταξύ άλλων εξετάζουν αυτές τις ιδέες: Να δεσμευθούν ότι θα αντισταθμίζουν τις περιόδους χαμηλού πληθωρισμού με περιόδους πληθωρισμού άνω του στόχου, να θέτουν στόχο τους την οικονομική ανάπτυξη και όχι απευθείας τον πληθωρισμό και να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια σε περιόδους ύφεσης ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν και οι τράπεζες να δανείζουν. Δηλαδή, όταν σε περιόδους ύφεσης ο πληθωρισμός υποχωρεί, η κεντρική τράπεζα θα διατηρεί χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρις ότου υπερβεί ο πληθωρισμός το 2% και παραμείνει εκεί πολύ καιρό. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα προεξοφλούν υψηλό πληθωρισμό και θα δανείζονται και θα δαπανούν περισσότερα σε περιόδους ύφεσης. Θεωρητικά θα επισπεύδουν, έτσι, την επιστροφή της οικονομίας σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να λειτουργήσει, όμως, το σχέδιο, πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πιστέψουν πραγματικά ότι η Fed θα εξωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.
Τα αρνητικά επιτόκια θα τιμωρούν όσες επιχειρήσεις δεν επενδύουν στην πραγματική οικονομία και διατηρούν τα κεφάλαιά τους στην τράπεζα. Για να αποδώσει, όμως, το σχέδιο πρέπει οι απλοί άνθρωποι να νιώθουν σίγουροι πως δεν θα τιμωρηθούν και οι ίδιοι. Ολα αυτά αποκλίνουν κατά το μάλλον ή ήττον από την πολιτική της Fed, που έχει στόχο πληθωρισμό 2% και πλήρη απασχόληση. Και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα γίνει κατανοητό αυτό το νέο πλαίσιο από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγορές ώστε να αντιδράσουν αναλόγως. Ενας από τους λόγους που μπορεί να μη γίνει πειστικό αυτό το καινούργιο πλαίσιο πολιτικής είναι πως την τελευταία δεκαετία οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δεν κατόρθωσαν να προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού στο 2%, που είναι η παγκόσμια σταθερά.
Πηγή: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου