Σε ναρκοπέδιο μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, μέσω των κινήσεών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχει εξαγγείλει την έναρξη γεωτρήσεων με στόχο την ανεύρεση υδρογονανθράκων «δυτικά της Πάφου», αποφεύγοντας - εντέχνως - τα αδειοδοτημένα, σε εταιρείες - κολοσσούς, «οικόπεδα». Στόχος της Αγκυρας φαίνεται να είναι η κλιμάκωση του εκβιασμού, ενόψει και των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι « η Κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση», ενώ έκανε λόγο «για μια καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και για «μια δεύτερη εισβολή...».
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αποτραπεί η ένταση στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Μία δήλωση η οποία έγινε κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της οποίας επισκέπτεται τη χώρα και ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τείχος προστασίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να υψώσει ένα «τείχος προστασίας» μέσω της διεθνούς στήριξης, τόσο εκ μέρους της ΕΕ, των ΗΠΑ, καθώς και του Ισραήλ, της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, κ.ά., που καταδικάζουν τις ενέργειες της Αγκυρας, οι οποίες αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας. Μετά τη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ακολούθησε χθες και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, χθες εξέδωσε ανακοίνωση στοχεύοντας τις ΗΠΑ επιχειρώντας να γκριζάρει την περιοχή στην οποία υποστηρίζεται ότι θα επιχειρήσει το Fatih και η οποία σύμφωνα με την Αγκυρα είναι στη «δική της υφαλοκρηπίδα». Στην ανακοίνωση οι συμφωνίες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» χαρακτηρίζονται άκυρες για την Τουρκία και «απαράδεκτες οι προσπάθειες των τρίτων πλευρών σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων περιοχών με το να τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του διεθνούς δικαστηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσκληση των ΗΠΑ προς την Τουρκία σαν να υπάρχει μία έγκυρη συμφωνία καθορισμού για μία περιοχή, "όπως υποστηρίζουν οι Ε/Κ ότι έχουν δικαίωμα", δεν είναι ούτε εποικοδομητική προσέγγιση και ούτε προσέγγιση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε σε συνέντευξή του την εκτίμηση ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια προβολής ισχύος από την Αγκυρα στην περιοχή επιτείνει και την απομόνωσή της.

Προσφυγή στον ΟΗΕ

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη και έχουν ήδη κατατεθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Ο κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι εδώ και καιρό η Κύπρος προχωρά σε «πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτραπεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ή και άλλα που ίσως η Τουρκία να έχει στο μυαλό της. Εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ΕΕ. Και είναι εκεί που εδώ και καιρό έχουν γίνει σχετικές ενέργειες».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού «Φιλελεύθερου» ήδη από τις 2 Μαΐου ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία από το να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις. Να σημειωθεί ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί και κατά την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Παρίσι σήμερα, καθώς και από τον Νίκο Αναστασιάδη στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου.
ΤΑ ΝΕΑ