Την ώρα που δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στη Λαμία για το φόβο επεισοδίων, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του θυμήθηκε τον… Αρη Βελουχιώτη.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα ομιλίας του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, πριν από 75 χρόνια, την «πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία», όπως είπε.
Χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά επίκαιρα» τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη, τα οποία λένε: «Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».
Παράλληλα, αν και εμφανίστηκε εκ νέου διχαστικός, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι η… Ελλάδα των ελίτ που διχάζει. «Όσο πλησιάζει κρίσιμη η ώρα γίνεται σαφές το δίλημμα αυτών των εκλογών. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το δίλημμα λοιπόν είναι: Με την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα της ελίτ. Μας λένε, είναι διχαστικό το σύνθημα σας. Επιτρέψτε μου να τους διαψεύσω. Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει Ελλάδα των ελίτ διχάζει. Σπέρνει το μίσος και το φανατισμό μέσα στο λαό για να το διχάσει. Για να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης. Για να διαιρέσει τους πολλούς, ώστε να εξουσιάζουν οι λίγοι.»
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε τα προηγούμενα 24ωρα, αυτή τη φορά τόνισε ότι «δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το α’ ημίχρονο κύριε Μητσοτάκη».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει πάνω “επταήμερη εργασία”» και πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι χειρότερο ακόμη και από αυτό το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάς το «σκληρό, νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «το γραφείο Τύπου της ΝΔ αμέσως μετά από αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, βγάζει διευκρινιστικές ανακοινώσεις και λέει: «δεν είναι αυτό που νομίζετε». Δυστυχώς όμως, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που νομίζετε…»
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «όλος ο ελληνικός λαός είναι στο πόδι αυτές τις μέρες και παίρνει στα χέρια του το μέλλον του, γκρεμίζοντας σε κάθε συγκέντρωση μας, σε κάθε περιοδεία μας τα χυδαία ψέματα των δημοσκόπων και των επικοινωνιολόγων της συμφοράς του κ. Μητσοτάκη».
Παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τα στημένα πλάνα με κομπάρσους, που του στήνουν οι επικοινωνιολόγοι του, κάνουν κακό στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας, που εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα ηττηθεί στις εκλογές.
«Σε αυτό το μεγάλο όραμα για την επόμενη μέρα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς είμαστε αυτοί που μας έλαχε ο κλήρος της ιστορίας, να είμαστε μπροστά σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Δεν το ονειρευτήκαμε. Δε μεγαλώσαμε με οράματα μεγαλείου και εξουσίας. Εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε τους ανθρώπους που πέρασαν χρόνια δύσκολα, να μας σφίγγουν το χέρι. Όταν τους ακούμε να μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα. Όταν βλέπουμε τη δίψα για ένα καλύτερο αύριο στα μάτια των ανθρώπων που γεμίζουν γήπεδα και πλατείες σε πόλεις και χωριά για να μας υποδεχτούν. Γιατί αυτοί μας έφεραν στο τιμόνι αυτού του τόπου. Με την έγνοια όλων σας ξυπνάμε το πρωί και κοιμόμαστε το βράδυ. Γιατί εμείς είμαστε από τον κόσμο των πολλών» επισήμανε ο πρωθυπουργός.