Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Αυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Κουρτς, στον απόηχο του σκανδάλου Στράχε

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών «το συντομότερο δυνατόν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε .
Είχε προηγηθεί η παραίτηση του τελευταίου, ο οποίος σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον γερμαντικό και αυστριακό Τύπο, εμφανίζεται να προσφέρει σε Λετονή «επιχειρηματία» κρατικές συμβάσεις, με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και τον κόμμα του.
O Στράχε, επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ, ήταν ο μακροβιότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στη χώρα και στήριγμα του Κουρτς στον κυβερνητικό συνασπισμό που προέκυψε μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2017.
Το χρονικό της υπόθεσης 
Την Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το αυστριακό περιοδικό Der Falter δημοσιοποίησαν ένα βίντεο, που είχε μαγνητοσκοπηθεί με κρυφή κάμερα το 2017 σε εξοχική κατοικία στην Ίμπιζα της Ισπανίας και δείχνει τον (πρώην, πλέον) αντικαγκελάριο να συνομιλεί με μία δήθεν επιχειρηματία από τη Λετονία.
Μαζί τους ήταν ο συνεργάτης του Στράχε και σημερινός επικεφαλής της Κ.Ο. του FPÖ Γιόχαν Γκουντένους (ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του το απόγευμα του Σαββάτου). Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Στράχε υπόσχεται χαριστικές συμβάσεις και άλλες εξυπηρετήσεις σε αντάλλαγμα για προεκλογική χρηματοδότηση, η οποία μάλιστα δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στα έγγραφα του κόμματος που αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Αυστρίας.
Επίσης της προτείνει να αποκτήσει μερίδιο στην εφημερίδα Kronen Zeitung, προκειμένου να υποστηριχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο το FPÖ. Δηλώνει μάλιστα ότι στόχος των Ελευθέρων στην Αυστρία είναι ένα μιντιακό τοπίο παρόμοιο με εκείνο που έχει «δημιουργήσει» ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα αυτά. Από τη μία πλευρά παραδέχθηκε ότι αυτό που έγινε ήταν «λάθος» και «ανόητο», ότι ο ίδιος παρασύρθηκε σε «επιπόλαιες συμπεριφορές» για τις οποίες ζητεί συγγνώμη. Μετά από αρκετή κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρώην αντικαγκελάριος, μάλλον ήθελε να εντυπωσιάσει την «ελκυστική οικοδέσποινα» και άρχισε να καυχιέται «σαν έφηβος». Για όλα αυτά ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε ζήτησε συγγνώμη μπροστά στις κάμερες και από τη σύζυγό του.
Στη συνέχεια ωστόσο ο μέχρι σήμερα ηγέτης του FPÖ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι δεν έχει υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις και η μοναδική αξιόποινη πράξη σε αυτή την υπόθεση ήταν η κρυφή βιντεοσκόπηση της συνάντησης με την υποτιθέμενη επιχειρηματία. Η λήψη και η δημοσιοποίηση, τονίζει, παραβιάζει όχι μόνο πολυάριθμες διατάξεις του ποινικού δικαίου, αλλά και κάθε κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς έχει ενορχηστρωθεί «με μεθόδους μυστικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τον Στράχε «ήταν μία απόπειρα στοχευμένης πολιτικής δολοφονίας», για την οποία επιφυλάσσεται να προσφύγει στα δικαστήρια και μάλιστα έχει ήδη «κάποιες ενδείξεις» ως προς τους πιθανούς δράστες.
με πληροφορίες από Reuters, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου