Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

«ΝΥΤ»: Ερωτήματα για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019


(AP/Fernando Llano, FILE)

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κανείς δεν είπε ότι η αλλαγή καθεστώτος είναι εύκολη, γράφει η εφημερίδα «New York Times» σε ανάλυση των Μαρκ Λάντλερ και Τζούλιαν Μπαρνς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα.
Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ ξύπνησαν την Τρίτη πιστεύοντας ότι μία εξέγερση του Στρατού της Βενεζουέλας την ημέρα αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει μία λαϊκή εξέγερση και θα έριχνε έναν ηγέτη, τον οποίο περιγράφουν ως αυταρχικό που θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Αλλά στο τέλος της ημέρας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ήταν ακόμη στην εξουσία και οι σύμβουλοι του κ. Τραμπ είχαν απομείνει να κατηγορούν για την αποτυχία των σχεδίων τους την Κούβα, την Ρωσία και τρεις αξιωματούχους της Βενεζουέλας που δεν άλλαξαν στρατόπεδο.
Η απόφαση των Βενεζουελανών να μείνουν στο πλευρό του Μαδούρο -είτε επειδή φοβήθηκαν, είτε αγχώθηκαν, ή δεν σχεδίαζαν ποτέ να αυτομολήσουν- δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τις ψεύτικες πληροφορίες που είχαν οι ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητα της αντιπολίτευσης να τραβήξει με το μέρος της μέλη της κυβέρνησης.
Επίσης, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το αν οι σύμβουλοι του κ. Τραμπ είχαν πέσει θύματα παρανόησης των γεγονότων που λάμβαναν χώρα στους δρόμους ή αν ο κ. Τραμπ, που οι αξιωματούχοι του λένε ότι μερικές φορές ξεπερνάει σε ενθουσιασμό τους συμβούλους του στο να εκδιωχθεί ο Μαδούρο, ίσως χάνει την πίστη του σε αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Μαδούρο έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό και υποτιμηθεί στο εξωτερικό, αλλά παραμένει ένας πείσμων αντίπαλος, που δεν θέλει να υποχωρήσει για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό, αναγνωρισμένο από τις ΗΠΑ. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε με σιγουριά, οι επικριτές της λένε ότι η αντίδρασή της είναι ασταθής και χαοτική, καθώς η κρίση σέρνεται.
Οι συνεργάτες του Τραμπ στήριξαν την έκκληση Γκουαϊδό για μαζικές διαδηλώσεις και αυτομολήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης σαν ένα σημείο καμπής στην τρίμηνη εκστρατεία να διωχθεί ο Μαδούρο.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στήριξαν με tweet τους την «Επιχείρηση Ελευθερία» («Operaciοn Libertad»), ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζον Μπόλτον, το χαρακτήρισε ως μία «ενδεχομένως διαθέσιμη στιγμή» («potentially dispositive moment»).
Ο κ. Τραμπ δεν έκανε μνεία της επιχείρησης, αλλά αργά την Τρίτη επιτέθηκε στην Κούβα που στηρίζει τον Μαδούρο, απειλώντας να τη «χτυπήσει» με εμπάργκο και νέες κυρώσεις.
Πρώην και νυν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρεται έντονα να απομακρύνει τον ηγέτη της Βενεζουέλας, αυξάνοντας ακόμη και την προοπτική σε ιδιωτικές συναντήσεις να υπάρξει περιορισμένη αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση για να επιταχύνει αυτό το αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ο κ. Τραμπ απέρριψε με το που ήρθε στην εξουσία τις παρεμβάσεις των προκατόχων του, και έχει μιλήσει δημόσια πιο λίγο από τους συνεργάτες του, που έχουν μετατρέψει την αλλαγή καθεστώτος σε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Μπόλντον έχει αναρτήσει εκατοντάδες tweets για την κρίση, έφτιαξε βίντεο για τον λαό της Βενεζουέλας και εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά σε τηλεοπτικά δίκτυα συζητώντας το θέμα αυτό.
Ο Πομπέο προσέλαβε το Ελιοτ Αμπραμς (Elliott Abrams» παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει θέσει βέτο γι’ αυτόν να κάνει οτιδήποτε άλλο, εξαιτίας της κριτικής που είχε ασκήσει στον Τραμπ στην εκστρατεία του 2016.
«Ανησυχώ για το γεγονός ότι αυτό το είδος παράδοξης αύξησης των προσδοκιών σε πολύ υψηλά επίπεδα φθείρει – και κάνει το είδος της εσωτερικής πίεσης που πρέπει να οικοδομηθεί πιο δύσκολο», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρεστρέπο (Daniel Restrepo) πρώην σύμβουλος για τη Λατινική Αμερική στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζουν ότι ίσως χρειαστούν βδομάδες ή και μήνες να πέσει ο Μαδούρο. Οι ΗΠΑ δεν θέτουν ημερομηνία και δεν δείχνουν ότι προετοιμάζουν επέμβαση. Αλλά η βιασύνη των συνεργατών του Τραμπ δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι επίσης υπομονετικός.
Στο μεταξύ, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε για την Τετάρτη σε γενική απεργία και στη συνέχιση των διαδηλώσεων, ενώ μια 27χρονη διαδηλώτρια, η Χουρούμπιθ Ραουσέο, σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Μαδούρο την Τετάρτη στο Καράκας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου