Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων: «Να αναγνωριστούν τα ιστορικά γεγονότα από όλους»

Σάββατο, 18 Μαΐου, 2019
«Αύριο είναι μια πολύ σπουδαία μέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια μέρα μνήμης για τη Γενοκτονία -εκατό χρόνια πριν- των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990 -ομοφώνως- η Βουλή των Ελλήνων, με νόμο, έχει ανακηρύξει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και δήλωσε πως «είναι καθήκον μας να τιμούμε τα θύματα, αλλά κυρίως είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε τη μνήμη και τη γνώση της Ιστορίας σε προωθητική δύναμη για το μέλλον». «Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία και η ελληνική Πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους. Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον. Άρα, εμείς, δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της Ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, και είπε ότι «αναμένουμε να ανοίξει σύντομα στο κοινό». Είπε, ακόμα, ότι πρέπει να κρατήσουμε έντονο στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση το γεγονός ότι ούτε οι διωγμοί, ούτε οι κακουχίες, ούτε οι διακρίσεις εμπόδισαν τον Ποντιακό Ελληνισμό να αποδείξει την φλόγα που κρύβει μέσα στην ψυχή του.
«Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στην ενδυνάμωση των προοδευτικών αγώνων της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο, στη στερέωση της Δημοκρατίας και της προόδου στον τόπο μας. Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η προσφυγιά άλλαξε την  Ελλάδα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό και σήμερα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με σεβασμό και προς τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και μπροστά στον Ποντιακό Ελληνισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως αύριο, Ημέρα Μνήμης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το κτίριο της  Βουλής θα φωταγωγηθεί το βράδυ στα χρώματα του Πόντου. Με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπή από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων που θα εξετάσει την πρόταση να δημιουργηθούν δύο Μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Επίσης να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες και να στηθεί ένα μνημείο.
Τα Ποντιακά Σωματεία χαρακτήρισαν εξαιρετική και συγκινητική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και χάρισαν στον κ. Τσίπρα μια ποντιακή λύρα και μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου