Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ψηφίστηκε η αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου




Στην ΕΠΟ έριξε το μπαλάκι ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης για τον αριθμό των ομάδων που θα έχει η νεοσύστατη Σούπερ Λιγκ-2.

Νόμος του Κράτους είναι και με τη… βούλα η αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς την Δευτέρα (13/2) υπερψηφίστηκε από την Κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία που κατέθεσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης για τη δημιουργία από τη νέα σεζόν τριών επαγγελματικών κατηγοριών, της Σούπερ Λιγκ με την συμμετοχή 14 ομάδων, της Σούπερ Λιγκ-2 με την συμμετοχή 12 ή 14 ομάδων και της Φούτμπολ Λιγκ στην οποία θα παίρνουν μέρος 14 ομάδες.
Πλέον αυτό που απομένει να αποφασισθεί από τις ίδιες τις ομάδες είναι ο τρόπος διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων και πρωτίστως της Σούπερ Λιγκ όπου το πιθανότερο είναι πως θα καθιερωθούν πλέι-οφ και πλέι-άουτ με τη συμμετοχή όλων των ομάδων που μετέχουν στην κατηγορία ώστε να επιμηκυνθεί η σεζόν.
Επίσης μετά την ψήφιση της τροπολογίας ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση της βαθμολογίας της Φούτμπολ Λιγκ ώστε να ορισθούν άμεσα τα μπαράζ μεταξύ του ΟΦΗ και του Πλατανιά για μια θέση στην Σούπερ Λιγκ της επόμενης σεζόν.
Η συζήτηση της τροπολογίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου έγινε εν μέσω μεγάλης έντασης και σφοδρών επιθέσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στον Γ. Βασιλειάδη.
Η τομεάρχης αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Καραμανλή, είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη στον Γ. Βασιλειάδη:
«Παρακολουθήσαμε τελικό κεκλεισμένων των θυρών, από τον οποίον δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των καλεσμένων. Στο μπάσκετ με την παρέμβασή σας τα κάνατε χειρότερα. Με ότι καταπιάνεστε το κάνετε χειρότερο. Ρίχνετε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για να διορθωθούν οι αδικίες. Γιατί καθυστερήσατε;»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπούκωρος είπε: «Γιατί νομοθετήσατε τώρα; Λέτε να δει η ΕΠΟ με συμπάθεια τις αδικίες. Αυτό είναι μνημόσυνο, δεν είναι τροπολογία. Είναι η επιτομή της κακής νομοθέτησης. Γνωρίζετε ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι πέφτουν; Αδικούνται ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Νίκη Βόλου, ο ΠΑΣ Γιάννινα, το Αιγάλεω και άλλες. Αιχμαλωτίζετε ιστορικά σωματεία που έκαναν πρωταθλητισμό»
Απαντώντας ο Υφυπουργός Αθλητισμού, είπε:
«Ολοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα πέσουν. Ολοι το γνώριζαν. Η προσωπική μου άποψη είναι τρεις κατηγορίες των δέκα ομάδων. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι λίγκες – θυμηθείτε την συζήτηση πέρυσι το καλοκαίρι – ήθελαν 14 ομάδες και εμείς το δεχθήκαμε. Επίσης μας είχαν ζητήσει να μην ισχύσουν τότε άμεσα οι αλλαγές αλλά από τώρα. Στις εννέα Απριλίου έστειλε η ΕΠΟ τις αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνω τις τοπικές διαμαρτυρίες. Υπήρξαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχαν στο παρελθόν βαρίδια και ταλαιπωρήθηκαν. Ηρθε όμως μια ολοκληρωμένη πρόταση με τηλεοπτικά δικαιώματα και τα πάντα. Αν δεν το κάναμε και δεν υπήρχε αναδιάρθρωση πόσες ομάδες θα ανέβαιναν στην Β’ κατηγορία; Χωρίς την αναδιάρθρωση με την παλιά δομή, οι 8 πρωταθλητές του ερασιτεχνικού έδιναν μπαράζ και ανέβαιναν οι 4 σε μια κατηγορία χωρίς οικονομικό πλάνο. Τώρα έχουμε ασφαλές πλάνο».
Απευθυνόμενος στην Αννα Καραμανλή, εξάλλου, ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Μας λέτε ό,τι με ότι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Εσείς με ό,τι καταπιάνεστε το κάνετε παράγκα. Αναπολείτε τώρα το παλιό καθεστώς. Αναπολείστε το».
Η βουλευτής της Ν.Δ. του απάντησε: «Οι παράγκες έχουν γίνει πολυκατοικίες με εσάς».
Αντιδράσεις και σκληροί χαρακτηρισμοί υπήρξαν και από άλλους βουλευτές και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., είπε: «Είναι μια τροπολογία που έρχεται πολύ πρόχειρα στην Βουλή με εκβιασμένη συμφωνία από τους φορείς του αθλητισμού που δεν δίνει λύση. Είμαστε υπέρ σε μια αναδιάρθρωση που έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία και θεωρούμε πως θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από αυτά που υποτίθεται πως έρχεται να λύσει».
Αξίζει να σημειωθεί ;oτι στην εισαγωγική του ομιλία ο Γ. Βασιλειάδης έριξε το… μπαλάκι στην ΕΠΟ αναφορικά με το αν η Σούπερ Λιγκ θα έχει 12 ή 14 ομάδες.
Αναλυτικά, είπε:
«Με την παρούσα τροπολογία ερχόμαστε μετά την εισήγηση της ΕΠΟ αλλά και των επαγγελματικών λιγκών ως προς τη δομή, που θα ανήκει η κάθε η λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες, για να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο ότι είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μια Γ’ Εθνική που ήταν μη βιώσιμες με αποτέλεσμα να ζούμε όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα, ομάδες να φεύγουν στα μισά του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται μαζί με την απαιτούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που χρειάζεται σε αυτές τις κατηγορίες ούτως ώστε να μην είναι δυσβάσταχτο, ειδικά στις μικρές επαρχιακές ομάδες.
Το κυριότερο είναι στην αναδιανομή των εσόδων για να μην ζήσουμε ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Στην τροπολογία δεν υπάρχει και δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων, ο αριθμός αποφασίζεται από την ΕΠΟ όχι από την Πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών. Εχει ξεκινήσει μια συζήτηση που θα έπρεπε να ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι όταν αυτό έγινε πραγματικότητα γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι που έγινε πέρσι το καλοκαίρι.
Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις κυρίως από ομάδες της προηγούμενης Γ’ Εθνικής, γνωρίζω ότι η ΕΠΟ τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία, ενδεχόμενα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Σούπερ Λιγκ 2, δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Αυτά δεν αφορούν το κοινοβούλιο, δεν είναι στην τροπολογία, αφορούν την ΕΠΟ. Το παρών σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των διεθνών ομοσπονδιών με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει και έρχεται σε συνέχεια και της αλλαγής που κάναμε στην ΕΕΑ και τον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθάει στην εξορθολόγηση και στην δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
*Την Πέμπτη (16/5) θα συζητηθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα κατά της Σούπερ Λιγκ με την οποία η ομάδα της Ηπείρου ζητάει την ακύρωση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Λίγκας για επικύρωση της βαθμολογίας ως προς το σκέλος των τριών τελευταίων ομάδων και τον απευθείας υποβιβασμό τους.
Επίσης ζητάει τον υποβιβασμό μόνο των δύο τελευταίων ομάδων, του Απόλλωνα Σμύρνης και του Λεβαδειακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου