Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019


Τα σχέδιά τους ενόψει των εκλογών φτιάχνουν οι επιτελείς των κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει πάση θυσία να κλείσει την ψαλίδα κάτω από τις 5 μονάδες και τη ΝΔ να την αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότεροΠυρετός επικρατεί στα επιτελεία των κομμάτων 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι αρχηγοί αλλά και οι «εκλογομάγειροι» που υπάρχουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρατούν ανά χείρας τις δημοσκοπήσεις, κάνουν αναγωγές, βάζουν νέα στοιχεία και καταγράφουν καθημερινά τις τάσεις στην κοινωνία προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Τόσο στις φανερές όσο και στις μυστικές δημοσκοπήσεις κοινή πεποίθηση είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων κλείνει, αλλά όχι όπως θα ήθελε το κυβερνών κόμμα.
Διότι όταν η διαφορά την τελευταία διετία είναι πάνω από 10 μονάδες και κλείσει στις 8 ή στις 6 μονάδες αυτό δεν είναι και το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οποιαδήποτε ήττα πάνω από 5 μονάδες είναι μεγάλη για ευρωεκλογές και αυτό το ξέρουν καλά στο Μαξίμου, αν και θα προσπαθήσουν να κάνουν ξανά το μαύρο – άσπρο. Ακόμη και μια τέτοια ήττα δηλαδή θα επιχειρηθεί να ερμηνευτεί ως ήττα του Μητσοτάκη που δεν μπόρεσε να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό.
Το πακέτο των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έφερε τη μεγάλη ανατροπή αλλά «τσίμπησαν» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ευελπιστούν ότι μόλις γεμίσουν οι τσέπες των συνταξιούχων με τη «13η σύνταξη», δηλαδή από τη Δευτέρα θα αυξηθεί η συσπείρωση στο κόμμα. Ποντάρουν επίσης στην κινητοποίηση της «βουβής» προς το παρόν νεολαίας η οποία παραδοσιακά  δεν κινείται πριν από τις κάλπες. Ελπίζουν δε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να επιστρέψει ένα μεγάλο ποσοστό από τους αναποφάσιστους που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να πάρουν και ένα μεγάλο κομμάτι από τους 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται βεβαίως και οι απίστευτες παροχές των τελευταίων ωρών προκειμένου να πάνε οι ψηφοφόροι στην κάλπη με γεμάτες τσέπες.
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ποντάρει τέλος στο καλό χαρτί του (όπως πιστεύουν), δηλαδή στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στις περιοδείες – ομιλίες που πραγματοποιεί. Εκτιμούν ότι ο cool τρόπος που πολιτεύεται, οι επιθέσεις που κάνει στη ΝΔ και οι συγκρίσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνουν πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορέσει να γυρίσει το κλίμα υπέρ του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εμφανίσεις τους αναδεικνύουν το στοιχείο των δυναμικών κινητοποιήσεων υπέρ του κόμματος. Λένε μάλιστα ότι όπου βρίσκεται ο Τσίπρας ή άλλοι υποψήφιοι γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις, μεγαλύτερες και από το 2014.

Τι κάνει η ΝΔ

Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στις 26 Μαίου η νίκη θα είναι πολύ μεγάλη. Ποντάρουν στο γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα να βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά εδώ και 2-3 χρόνια. Παράλληλα, βλέπουν την παράσταση νίκης να είναι μεγάλη, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων να είναι συντριπτικά υπέρ τους και κυρίως εκτιμούν ότι η οργή της κοινωνίας για τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει των προεκλογικών «δώρων» που δίνονται για να εξαγοραστούν ψήφοι.
Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα ξεπεράσει τις 8 μονάδες, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ετσι, στη ΝΔ τονίζουν ότι την επόμενη των ευρωεκλογών θα τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα τέλη Ιουνίου.
Πιστεύουν τέλος ότι ακόμη και στις 5-6 μονάδες να κλείσει η διαφορά, στις εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί.
Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν μια διαφορά στις 8 μονάδες και τα δύο κόμματα θα κάνουν τα πάντα, το καθένα από τη δική του πλευρά για να αλλάξει αυτό τον αριθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να το κατεβάσει κάτω από το 5%, η ΝΔ για να το διατηρήσει και γιατί όχι να το κάνει και διψήφιο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να χάσει με ποσοστό 3%-4% ή και ακόμη χαμηλότερο εκτιμά ότι η βάση της ΝΔ θα απογοητευτεί πολύ καθώς η ηγεσία της έχει βάλει στόχο για μεγάλο ποσοστό. Εκτιμά ότι θα αρχίσουν οι γκρίνιες και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη με αποτέλεσμα οι εκλογές τον Οκτώβριο να εξελιχθούν σε ντέρμπι και γιατί όχι ο ΣΥΡΙΖΑ να τις κερδίσει με μια ΝΔ που θα έχει «βουτήξει» στην εσωστρέφεια.
Αλλά στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν κι ένα χειρότερο σενάριο. Να χάσουν τις εθνικές εκλογές με μικρή διαφορά με αποτέλεσμα να χτιστεί καθημερινά το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται αφού… πρώτα ξεκουραστεί.
Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ακράδαντα σε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές που δεν θα είναι καθόλου μια ακόμη δημοσκόπηση αλλά θα είναι μήνυμα στην κυβέρνηση να πάει εδώ και τώρα σε εθνικές κάλπες.
Εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει φάει τα ψωμιά του» κι ότι η καθαρή εντολή που θα δοθεί στη ΝΔ δεν θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά για τουλάχιστον μία τετραετία.
Αν, πάλι, λένε στη ΝΔ η διαφορά στις ευρωεκλογές δεν είναι πολύ μεγάλη ο συνδυασμός του αποτελέσματος με την εξαφάνιση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές (Δούρου, Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου κ.λπ.) θα είναι η αφορμή για να ζητήσει η Πειραιώς εκλογές τον Ιούνιο.

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα βγουν αληθινές κι ότι το ΚΙΝΑΛ θα πάρει ποσοστά σίγουρα πάνω από 8% και γιατί όχι και πάνω από 10%. Μέχρι στιγμή τα γκάλοπ δεν είναι καλά καθώς το ΚΙΝΑΛ παλεύει για την τρίτη θέση με τη Χρυσή Αυγή με ένα ποσοστό λίγο πάνω από 6%. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση θα πρόκειται ασφαλώς για αποτυχία και θα υπάρξει μεγάλη γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη για την ηγεσία του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τις «Γέφυρες» και τις μεταγραφές κεντροαεριστερών «ορφανών» κατάφερε να συσπειρώσει την παράταξη, όμως, ίσως αυτό να μην αρκεί και το ΚΙΝΑΛ να παραμένει ακόμη «μπερδεμένο» στο μυαλό του κόσμου. Αλλοι το λένε ΠΑΣΟΚ, άλλοι ΚΙΝΑΛ, μέχρι πρότινος ήταν η ΕΛΙΑ, μπήκαν βγήκαν Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, γενικώς έστειλε ένα θολό μήνυμα στις τάξεις των ψηφοφόρων του.
Οι ευρωεκλογές είναι μείζονος σημασίας ημερομηνία καθώς θα κριθεί εν πολλοίς αν μπορεί η Φώφη Γεννηματά να οικοδομήσει έναν «τρίτο δρόμο» στο πολιτικό σύστημα, ισχυρό, διακριτό, αυτόφωτο και χωρίς ετεροπροσδιορισμούς.
Αλλωστε, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μόνον εφόσον πάρει ένα καλό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Αλλιώς θα πρέπει να βρει τι του φταίει… 
in.gr