Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

Το ρίσκο των ΗΠΑ και η τιμή του πετρελαίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Η διεθνής κοινότητα μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα στις σχέσεις της με το Ιράν. Χθες, εξέπνευσε η ισχύς μιας σειράς εξαιρέσεων που έδωσαν οι ΗΠΑ σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, αφότου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιό της. Με άλλα λόγια, όποιος αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, δεν θα μπορεί να διατηρεί επιχειρηματικές σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες. Θα επιβάλλονται και στα δύο μέρη αυστηρές ποινές.
Οι ΗΠΑ μαζί με τους στενούς εταίρους τους, το Ισραήλ και τη Σ. Αραβία, θεωρούν ότι η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη Συρία και στην Υεμένη. Πιστεύουν, επίσης, ότι το Ιράν συνεχίζει την ανάπτυξη ατομικών όπλων, κάτι για το οποίο διεθνείς εμπειρογνώμονες εκφράζουν μεγάλες αμφιβολίες. Ποιες είναι οι επιλογές της χώρας; Κατά τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, «μπορούμε να απαντήσουμε με διπλωματία και με πόλεμο». Μια άλλη επιλογή θα ήταν η οριστική αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που δεσμεύει ακόμη την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσε το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους για το εμπόριο πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό χτύπημα για το εμπόριο και θα οδηγούσε, κατά πάσα πιθανότητα, σε ένοπλη αντιπαράθεση.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα νέα μέτρα είναι η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου, το οποίο πέρυσι κάλυπτε το 6% των ενεργειακών αναγκών της σε «μαύρο» χρυσό. Γι’ αυτό και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από εκεί. «Η συνεργασία μας με το Ιράν είναι ανοιχτή, διαφανής και νόμιμη και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», τόνισε τις προάλλες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ταϊβάν συμπορεύονται με τις ΗΠΑ, ενώ η Ινδία δεν έχει δώσει καθαρό δείγμα γραφής. Η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία βρίσκονταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά.
Το ρίσκο για τις ΗΠΑ δεν είναι αμελητέο. Εάν το Πεκίνο έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και εκείνες δεν υποχωρήσουν, τότε οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις. Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Είναι πολλά τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που εξαρτώνται από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ολα αυτά προβληματίζουν γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω μείωσης των εμπορεύσιμων ποσοτήτων.
Η δέσμευση των ΗΠΑ, της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μην υπάρξει ανεπάρκεια στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεν λύνει το πρόβλημα. Και η αύξηση της τιμής πετρελαίου παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπενθύμισε ότι η τιμή του πετρελαίου δεν αυξήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η χώρα του βγήκε από τη συμφωνία με το Ιράν και πολλές χώρες περιόρισαν ή κατήργησαν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Αυτό ισχύει. Αλλά εάν αλλάξουν τα δεδομένα, όπως με τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, τότε η πετρελαϊκή κρίση θα είναι αναπόφευκτη.
Πηγή: DEUTSCHE WELLE (Ντόϊτσε Βέλλε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου