Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Καλορίζικος και ευλογημένος

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2019

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ανάλυση
Καλορίζικος και ευλογημένος να είναι ο καινούργιος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης), μέχρι τώρα Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η ευχή, η προσευχή και η ελπίδα όλων είναι όπως ο νέος Αρχιεπίσκοπος κομίσει ελπίδα και αναγέννηση στην ταλαίπωρη και βασανισμένη πραγματικά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στα ιδρύματα της, με πιο κύριο τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη. Άλλωστε αυτό δηλώνει και η ετυμολογία του ονόματός του, Ελπιδοφόρος, που σημαίνει αυτός ο οποίος φέρνει την ελπίδα.
Κι έχει μεγάλη ανάγκη η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από ελπίδα, όραμα, προοπτική, ανάταση και αναπτέρωση, έξοδο από την απελπισία και την απόγνωση που έχει περιέλθει όση προσπάθεια κι αν καταβάλλεται από κατευθυνόμενους παλαιούς και όψιμους, να επιχρυσωθούν τα ερείπια της Αρχιεπισκοπής, του Αγίου Νικολάου, της Σχολής και άλλα. Όταν η πραγματικότητα βοά και στενάζει φαντάζει κανείς γραφικός  προσπαθώντας να παίξει μαζί της με τον στροβιλισμό της αλήθειας της.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έρχεται ως κομιστής ελπίδας, αγάπης και ενότητας για όλους και για όλα. Με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας. Είναι ιστορικές οι στιγμές, κι είναι στιγμές χαράς και αγαλλίασης για την Ομογένεια μας γιατί ανοίγονται μπροστά της καινούργιοι ορίζοντες. Τα «αρχαία πρέπει να παρέλθουν» ανεπιστρεπτί και «ιδού να γίνουν καινά τα πάντα». Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια γιατί το τέλμα είναι βαθύ και απελπιστικά απειλητικό.
Αν κρίνει κάποιος από την μέχρι τώρα πορεία και τα επιτεύγματα του Ελπιδοφόρου στον εκκλησιαστικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό τομέα ο νέος Αρχιεπίσκοπος έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα να αναστηλώσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Να τρέξει, να εργαστεί, να ταξιδέψει, να αγκαλιάσει την Ομογένεια και να τον αγκαλιάσει κι εκείνη και να προχωρήσει μπροστά. Η επιτυχία του είναι μονόδρομος και θα είναι επιτυχία της Εκκλησίας και της Ομογένειας μας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν λανθάνει της γνώσης του ότι θα χρειασθεί πολλή δουλειά για να επανέλθει η Εκκλησία σε τροχιά ανόδου, αυτή που της ανήκει. Άλλωστε συγκροτείται από ένα πλήρωμα πραγματικά πιστών, φιλότιμων και καλών ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζουν από εθελοντισμό και προσφορά, αρετές οι οποίες διακρίνουν τον Ελληνισμό της Αμερικής. Έναν Ελληνισμό που του αξίζουν τα καλύτερα και οι καλύτεροι να είναι ηγέτες του.
Είναι χαρακτηριστική και μηνυματοφόρα η πρώτη του δήλωση που έκανε στον «Εθνικό Κήρυκα» λίγα μόλις λεπτά μετά την παμψηφεί εκλογή του, στην οποία είπε τα εξής: «Είμαι βαθειά συγκινημένος, διότι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος με τίμησαν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους. Προς τον Πατριάρχη μας και την Αγία και Ιερά Σύνοδο με διακατέχουν αισθήματα ευγνωμοσύνης. Δοξάζω τον Θεό διότι με τη χάρη του θα υπηρετήσω τον υπέροχο λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ένα λαό που αγάπησα και που αγαπάει την Εκκλησία, είναι πιστός στις παραδόσεις του και σέβεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Χαιρετίζω τους αδελφούς μου, τα εκλεκτά μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, τους άλλους αδελφούς Ιεράρχες, και ευλογώ από καρδίας τον ιερό κλήρο και τον λαό του Θεού. Ανυπομονώ να τους συναντήσω. Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Όλοι μαζί! Χριστός Ανέστη».
Έχει τις ευχές και τις προσευχές μας να είναι καλορίζικος και «να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου