Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019: Το παιχνίδι οκτώ πολιτικών οικογενειών στο Ευρωκοινοβούλιο


Τρίτη, 21 Μαΐου, 2019





Δεξιά και αριστερά μοιράζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1979, όμως για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ η άνοδος του λαϊκισμού απειλεί αυτή τη συμφωνία.
Η ανατροπή αυτή θα επηρεάσει και την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς η πολιτική ομάδα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί το δικαίωμα να ορίζει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση αυτή.
Οι 751 ευρωβουλευτές ανήκουν σε οκτώ πολιτικές ομάδες.

Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά

Μακράν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛK) μετρά αυτή τη στιγμή 217 ευρωβουλευτές και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και στο νέο ευρωκοινοβούλιο.
Σημαντικότερα μέλη του είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας (CDU/CSU), οι Ρεπουμπλικάνοι της Γαλλίας, το Φόρτσα Ιτάλια, το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, το Fidesz της Ουγγαρίας.
Υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο 46χρονος Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σοσιαλδημοκράτες

Δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) με 186 ευρωβουλευτές, αν και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου κινδυνεύει να δει τον αριθμό των εδρών του να μειώνεται, όπως και το ΕΛΚ.
Μέλη του είναι μεταξύ άλλων οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας (SPO), το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το Σοσιαλιστικό Kόμμα της Ισπανίας (PSOE), το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) και το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας (Partij van de Arbeid).
Υποψήφιος του ΕΣΚ για την Κομισιόν είναι ο 57χρονος Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς.

Ευρωσκεπτικιστική δεξιά

Με 76 ευρωβουλευτές οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ) είναι η τρίτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο.
Ανάμεσα στα μέλη τους είναι οι Συντηρητικοί της Βρετανίας, οι οποίοι όμως αναμένεται να υποστούν μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της αποτυχίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διαχειριστεί το Brexit.
Το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) καθώς και το εθνικιστικό βελγικό NVA είναι σε καλύτερη θέση. Το γαλλικό κόμμα «Όρθια Γαλλία» του Νικολά Ντιπόν- Ενιάν έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει αυτή την ομάδα στις φετινές ευρωεκλογές.
Υποψήφιος των ΕΣΜ είναι ο 56χρονος Τσέχος Γιαν Ζάχραντιλ.

Φιλελεύθεροι

Μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), τέταρτη δύναμη με 68 ευρωβουλευτές, ελπίζει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο κοινοβούλιο και το μοίρασμα των θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στην πολιτική αυτή ομάδα αναμένεται να προσχωρήσουν οι υποψήφιοι του La Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Μέλη του είναι οι Φιλελεύθεροι της Γερμανίας (FDP), οι Ανοικτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες του Βελγίου, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και άλλα κόμματα.
Το ALDE δεν έχει ορίσει κάποιον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά μια ομάδα επτά προσωπικοτήτων. Ανάμεσά τους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βέσταγκερ και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ.

Οι Πράσινοι

Σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο είναι πέμπτη δύναμη μαζί με τη ριζοσπαστική αριστερά. Οι Πράσινοι διαθέτουν 52 ευρωβουλευτές και ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών –κυρίως των νέων — για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να αυξήσουν τις έδρες τους.
Μέλη τους είναι οι Πράσινοι της Γερμανίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας ( Europe Écologie-Les Verts), οι Πράσινοι της Αυστρίας και της Σουηδίας, όπως και άλλα οικολογικά κόμματα.
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα πιστό στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων έχει δύο υποψήφιους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: τον 42χρονο Ολλανδό Μπας Άικχουτ και την 37χρονη Γερμανίδα Σκα Κέλερ.

Η ριζοσπαστική αριστερά

Στην πολιτική ομάδα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα κόμματα Die Linke της Γερμανίας, το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα.
Το 2014 στις προηγούμενες ευρωεκλογές υποψήφιος της πολιτικής ομάδας για την προεδρία της Κομισιόν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, προτού γίνει πρωθυπουργός.
Για το 2019 το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει δύο υποψηφίους, την 56χρονη Σλοβένα Βιολέτα Τόμιτς και τον 62χρονο Ισπανό Νίκο Κούε.

Ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές

Ετερόκλιτη η ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας είναι έκτη δύναμη με 41 ευρωβουλευτές και μετρά στις τάξεις της το Κίνημα των 5 Αστέρων της Ιταλίας και τους 17 Βρετανούς ευρωβουλευτές του Νάιτζελ Φάρατζ.

Άκρα δεξιά

Με 37 ευρωβουλευτές στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, στην οποία ανήκουν τα ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα, εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στις δημοσκοπήσεις.
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα FPO.
Είκοσι ένας ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου