Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή στην Επισκοπή (αλβανικά Πεσκέπι), η εισαγγελία σοβαρών εγκλημάτων κάλεσε για ανάκριση τον Φρέντυ Μπελέρη.

Από το 1994…

Παρέμεινε επί τρεις ώρες στην εισαγγελία και η αλβανική εφημερίδα Σκιπτάρια, αναφέρει ότι κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες και ότι ανήκει στην ομάδα των ελληνικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στο αλβανικό φυλάκιο το 1994.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλβανική εισαγγελία, 24 χρόνια μετά, ερευνά στοιχεία τα οποία παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Αρτάν Χότζα και Μαρίν Μέμε.
Ο φάκελος της Επισκοπής άνοιξε πριν ένα μήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα αυτής της υπόθεσης έχει πολιτικές σκοπιμότητες κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Απέρριψαν την υποψηφιότητά του

Ο Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης είχε προταθεί από το ΚΕΑΔ για υποψήφιος δήμαρχος της Χιμάρας το 2015 και τώρα για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου.
Οι αλβανικές αρχές ωστόσο απέρριψαν την υποψηφιότητά του, επικαλούμενες στοιχεία που δεν συνάδουν με υποψήφιο δήμαρχο.
Κύριος στόχος τους, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, ήταν να αποτρέψουν την εκλογή έλληνα δημάρχου στη Χειμάρρα.

Τρεις ώρες στον εισαγγελέα

Ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα στην Report TV ανέφερε ότι ο Μπελέρης μετέβη στο γραφείο του εισαγγελέα με τον δικηγόρο του από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις τρεις το απόγευμα.
Ο Μπελέρης κατά την παραμονή του στην εισαγγελία δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική πράξη της Επισκοπής.
«Ηρθα στην εισαγγελία μόνο και μόνο για να τελειώσει η ιστορία με το άτομό μου, για ένα θέμα που δεν έχω καμία σχέση. Την ημέρα των γεγονότων αυτών βρισκόμουν στην Κύπρο. Δεν έχω ενταχθεί στην έρευνα», δήλωσε ο Μπελέρης στο TopChannel.
Δεν διέταξαν τη σύλληψή του «λόγω της προθυμίας του να εμφανισθεί»
Η εισαγγελική αρχή δεν θεώρησε λογικό να ζητήσει τη σύλληψή του λόγω του ότι ο Μπελέρης εδώ και πολύ καιρό έχει δείξει προθυμία να εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως σημειώνεται.
Τη διερεύνηση αυτού του γεγονότος, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο «ήρωες της πατρίδας» (όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα) ο διοικητής Φατμίρ Σέχου και ο στρατιώτης Αρσεν Γκίνι δεν έχει αναλάβει η εισαγγελία του Αργυροκάστρου αλλά αυτή των Σοβαρών Εγκλημάτων.
Και ανακρίσεις Ελλήνων
Η Εισαγγελία έχει κατάσχει το ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Αρτάν Χότζα και Μαρίν Μέμε, στο οποίο υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός που συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Για την υπόθεση αυτή πρόκειται να ανακριθούν περίπου 30 άτομα τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα, αφού η αλβανική εισαγγελία έστειλε αίτημα στις ελληνικές αρχές.
Πηγή: echedoros-a.gr