Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Τα πρώτα χρόνια του Δήμου Αθηναίων των 14.000 κατοίκων -Ποιος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος

O χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Αθηναίων, καθώς απομένουν λιγότερες από επτά ημέρες για τις Δημοτικές εκλογές. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ξεδιπλώσει τα προγράμματα τους, δημοσιοποίησαν τις πρωτοβουλίες και δράσεις τους και διατύπωσαν τις σκέψεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν εάν εκλεγούν τις βασικές προκλήσεις που απασχολούν τους κατοίκους του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας μας.
Ποιος όμως ήταν ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων; Ποια τα μεγαλύτερα ζητήματα που είχε τότε να αντιμετωπίσει;
Πόσοι ήταν οι κάτοικοι της πόλης την εποχή εκείνη;
Μεταφέρουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη «Αθήνα- Περιηγήσεις και Ίχνη», τη δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση του κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «ΠΑΡΟΥΣΙΑ».
Αναφέρει ο Αλέκος Λιδωρίκης για τα πρώτα χρόνια του Δήμου Αθηναίων:
«Ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων ήταν Πελοποννήσιος! Ο Ανάργυρος Πετράκης, απόγονος μιας ιστορικής οικογένειας της Δημητσάνας. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1835 και ο δήμαρχος εκλέχτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα όμως από κυβερνητική έγκριση και όχι από άμεση ψηφοφορία των πολιτών.
Πόσοι όμως ήταν τότε οι Αθηναίοι πολίτες; Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή δεν ξεπερνούσαν τις 14.000! Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν πολλά ονόματα γνωστών Αθηναίων όπως οι Δ. Καλλιφρονάς, Π. Σκουζές, Ι. Μακρυγιάννης, Ν. Γέροντας κ.ά.
Ο Τύπος της εποχής απαιτούσε να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα για το φωτισμό και την ύδρευση της νέας πρωτεύουσας! Τα πρώτο δίκτυο ύδρευσης είχε ως πηγές τους ποταμούς Ιλισσό και Ηριδανό και αργότερα το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τον φωτισμό της Αθήνας εξυπηρετούσαν λαδοφάναρα που δεν έσβηναν από τις διακοπές της ΔΕΗ αλλά από το δυνατό αέρα!
Για τα πρώτα δημοτικά έργα χρησιμοποιήθηκαν Βαυαροί μηχανικοί και εργάτες! Για τις μετακινήσεις τους οι κοσμικοί Αθηναίοι και κυρίως οι κυρίες χρησιμοποιούσαν Μαλτέζους χαμάληδες που στην πλάτη τους, τους περνούσαν τον χειμώνα μέσα από τους λασπωμένους δρόμους!
Από τα πρώτα έργα που αποφασίστηκαν τότε ήταν η ανέγερση του Δημοτικού Νοσοκομείου και η σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Στην περίοδο της δημαρχίας Πετράκη τέθηκε τον Ιανουάριο του 1836 ο θεμέλιος λίθος των Ανακτόρων, όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή.
Στα πρώτα χρόνια του ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε ιδιόκτητο δημαρχείο. Στεγαζόταν με ενοίκιο σε διάφορες κατοικίες ιδιωτών. Η πρώτη ιδιόκτητη στέγη του εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1874 εκεί που είναι σήμερα και που επεκτάθηκε πολλά χρόνια αργότερα», αναφέρεται στο βιβλίο του Αλέκου Λιδωρίκη, δημοσιογράφου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου