Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης μόνιμα κι όχι ως εφάπαξ επίδομα προχώρησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το συνολικό κόστος του μέτρου θα φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα αντιστοιχεί σε μία επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσοστό θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες συντάξεις, εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το ποσό της 13ης σύνταξης θα διαμορφωθεί ως εξής:
Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης
Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70% της σύνταξης
Για συντάξεις 601-1.000 ευρώ στο 50% της σύνταξης
Για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα αντιστοιχεί το 30% της σύνταξης
Οσο για την καταβολή της 13ης σύνταξης, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «για το 2019 θα νομοθετηθεί άμεσα και θα καταβληθεί εντός του μήνα», ενώ συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε «η 13η σύνταξη να καταβάλλεται περίπου τέτοια περίοδο».
Η ανακοίνωση αυτή της Εφης Αχτσιόγλου για άμεση πληρωμή 13ης σύνταξης εντός του μήνα φουντώνει τα σενάρια για εκλογές άμεσα. Δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να δώσει τώρα μια σύνταξη για να πάει σε κάλπες το φθινόπωρο που θα θεωρείται από τους συνταξιούχους δεδομένη η 13η σύνταξη. Είναι σίγουρο ότι η παροχή αυτή, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο μέτρων που ασφαλώς είναι ιδιαίτερα γενναίο και πιάνει κυρίως τη μεσαία τάξη που είχε χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει νέα σενάρια για εθνικές κάλπες στα τέλη Ιουνίου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές (π.χ. ήταν με 2-4 μονάδες) τότε εκτιμά το Μαξίμου ότι θα μπορούσε να γυρίσει το κλίμα στις εκλογές εντός του μήνα καθώς η πόλωση θα φέρει διαφορετική εκλογική συμπεριφορά.
Το Μαξίμου σχεδιάζει να πάει στις εκλογές με το δίλημμα «πρόοδος ή ακροδεξιά» και με μια λογική που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και έδωσε γενναίες παροχές επαναφέροντας την κανονικότητα στην οικονομία ενώ η ΝΔ με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της θα τα καταργήσει όλα αυτά γιατί δεν πολιτεύεται για το λαό.
Ακόμη και το σύνθημα «ήρθε η ώρα για τους πολλούς» δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει αυτό το χαρτί.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος σχετικά με το χρόνο των εκλογών είπε ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδος καθώς οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες. Είπε ότι τον Οκτώβριο θα ζητήσει την στήριξη του ελληνικού λαού.
ΤΑ ΝΕΑ