Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Αναφορά και από «Guardian» στο άρθρο «Ε.Κ.» για Πάιατ


Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2019



Ο κ. Τζέφρι Πάιατ. (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Ο αντίκτυπος του άρθρου του εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Η. Διαματάρη, με το οποίο ζητούσε την αλλαγή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο.
O βρετανικός «Guardian» φιλοξενεί σχετικό δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η Ελενα Σμιθ (Helena Smith), με τίτλο «Εφημερίδα της ελληνικής Διασποράς ζητά την απομάκρυνση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα».
Το δημοσίευμα ξεκινά επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σπανίως ήταν καλύτερες από ό,τι σήμερα, αλλά ούτε αυτό, ούτε η απροσδόκητη αγάπη της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης για την Αμερική έχει εμποδίσει μέλη της Ελληνικής Διασποράς να ζητήσουν την απομάκρυνση του κ. Πάιατ, στον οποίο πιστώνεται σε γενικές γραμμές η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.
«Η παλαιότερη ελληνόφωνη εφημερίδα της Αμερικής, ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ κατηγορεί τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι λειτουργεί ως χειροκροτητής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έναν πρώην κομουνιστή, του οποίου οι πολιτικές έχουν συχνά απογοητεύσει την Διασπορά», γράφει συγκεκριμένα η κ. Σμιθ, και συνεχίζει:
«Μεγάλο μέρος της κριτικής της εφημερίδας έχει να κάνει με τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας την οποία υπέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα. Η υποστήριξη του Πάιατ στην συμφωνία και η ‘διφορούμενη συμπεριφορά’ ισοδυναμεί με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, υποστήριξε η εφημερίδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Guardian» στο ίδιο δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον «Ε.Κ.» «εκφραστή» (mouthpiece) της «ισχυρής ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ των τριών εκατομμυρίων μελών».
«Δυστυχώς, όμως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού», γράφει ο «Guardian» παραθέτοντας τμήμα από το άρθρο του εκδότη-διευθυντή του «Ε.Κ.», Αντώνη Η. Διαματάρη.
«Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει το αυξανόμενο σχίσμα μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα και της πιο πατριωτικής και ισχυρής κοινότητας των 7 εκατομμυρίων ομογενών στο εξωτερικό», γράφει ακόμα ο «Guardian».
O θυμός είναι τέτοιος που κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν την Ελληνική Ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένης της παρέλασης στη Νέα Υόρκη, που θεωρείται η κορυφαία παρέλαση της Διασποράς.
Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές αργότερα φέτος και η χώρα να γίνεται ολοένα και πιο πολωμένη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, πολλοί στη Διασπορά φοβούνται ότι η όποια στήριξη μπορεί να μεταβάλλει τις εκλογικές ισορροπίες.
«Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα για την μετάθεσή του, πριν κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών;» διερωτάται ο κ. Διαματάρης στο άρθρο του.
Το δημοσίευμα, εξάλλου, κάνει αναφορά και στην απάντηση την οποία εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία.
Και το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας ότι λίγοι πρέσβεις στην Αθήνα ήταν τόσο δραστήριοι όσο ο κ. Πάιατ.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο βετεράνος διπλωμάτης έφτασε στην Αθήνα, οι αμυντικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ανθίζουν. Η στρατιωτική συνεργασία, με τα δικά του λόγια, βρίσκεται στο ‘υψηλότερο σημείο όλων των εποχών’…
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επαινεθεί για τη διευκόλυνση της χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων – κυρίως της αμερικανικής ναυτικής βάσης στήριξης στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη. Οταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ τον περιέγραψε ως ‘έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που έκανε μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά’.
Ο Τσίπρας, με τη σειρά του, υποστήριξε με ενθουσιασμό ότι οι διμερείς σχέσεις ‘ίσως είναι καλύτερες’ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δηλώσεις αυτές θα ήταν αδιανόητες πριν την άνοδο του 44χρονου στη εξουσία, όταν η Αριστερά συνδέθηκε με το συχνά βίαιο αντι-αμερικανικό συναίσθημα. Πέντε Αμερικανοί ήταν μεταξύ των 23 θυμάτων που δολοφονήθηκαν από την ακρο-αριστερή τρομοκρατική οργάνωση ‘17 Νοέμβρη’ πριν τη διάλυσή της το 2002».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου