Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Ιστορικό βίντεο του Ελευθέριου Βενιζέλου να μιλά αγγλικά βρέθηκε σε πανεπιστήμιο ΗΠΑΠαρασκευή, 5 Απριλίου, 2019

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

ΑΘΗΝΑ. Ενα ιστορικό βίντεο του Ελευθέριου Βενιζέλου να εξασκεί λόγο του στα αγγλικά -να μπερδεύεται και να γελά- στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Χάγης τον Αύγουστο του 1929, ανακάλυψε ο ιστορικός ερευνητής, κ. Πάνος Σωτηρίου, στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Οπως αναφέρει ο κ. Σωτηρίου, που ανήρτησε το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο facebook, «το βίντεο με τον Βενιζέλο να μιλάει αγγλικά αποτελεί από μόνο του ένα τρομερό οπτικοακουστικό τεκμήριο. Αυτό όμως που το κάνει ιστορικό είναι πως στο τέλος του ο Βενιζέλος χάνει τα λόγια του, περίπου σαν σαρδάμ, ξεκαρδίζεται στα γέλια και φαίνεται να λέει κάτι στον άνθρωπο πίσω από την κινηματογραφική μηχανή. Εκεί το βίντεο τελειώνει».


H Συνδιάσκεψη της Χάγης, το καλοκαίρι του 1929, υπήρξε κομβική στιγμή για την ιστορία της Ελλάδας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχοντας επιστρέψει στην εξουσία της χώρας ύστερα από την αυτοεξορία του στο Παρίσι σχεδόν όλη τη δεκαετία του 1920, είχε αναλάβει από το 1928 να ανατάξει τη χώρα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και την υποδοχή 1.400.000 προσφύγων.
Με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, κατόρθωσε να γίνει η Ελλάδα ο κύριος δικαιούχος των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.) και μάλιστα σε ποσοστό 75%.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου