Ερντογάν: Στήνει νέες κάλπες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο | tanea.gr
Επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ζητάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται να μην αποδέχεται την ήττα σε καμία περίπτωση.
Με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται ακόμα και μετά την επανακαταμέτρηση, έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ του υποψήφιου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ρ. Ερντογάν  έκανε λόγο για «οργανωμένο έγκλημα», αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την Τρίτη προχώρησε σε διάβημα προς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουκρίας (YSK) για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ρ. Ερντογάν και τον Ντ. Μπαχτσελί να προαναγγέλλουν τη 2 Ιουνίου 2019 ως την ημερομηνία που θέλουν να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.
Το ΑΚΡ στην επανακαταμέτρηση των ψήφων εμφανίζεται να αποκτά 5.000 ψήφους περισσότερους και ο Ε. Ιμάμογλου του CHP να παραμένει – ωστόσο – μπροστά με 14.000 ψήφους.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι – τυπικά τουλάχιστον – το σενάριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με απόφαση μόνο του Ερντογάν, καθώς πρέπει να αποφασίσει σχετικά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα, δεδομένης και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα.
Η επίσημη απόφαση αναμένεται με το Ρ. Ερντογάν να ρισκάρει με την παρέμβαση του να καταρρεύσει το σκηνικό του κράτους νομιμότητας που προπαγανδίζει η κυβέρνηση του.