Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Σε νέα δοκιμασία οι σχέσεις Αθήνας - Πεκίνου


123Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2019


Οταν τον περασμένο Αύγουστο έφτασε στην Αθήνα η νέα πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue, διακεκριμένη και πολύπειρη αξιωματούχος του κινεζικού υπ. Εξωτερικών, το πρώτο της ραντεβού, πριν καν δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ήταν με την ηγεσία της Cosco στον Πειραιά. Σκοπός της ήταν να ενημερωθεί για την πορεία των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι που η κινεζική διπλωματία αποκαλεί και «κεφάλι του δράκου» των νέων θαλάσσιων Δρόμων του Μεταξιού. Είναι τόση η σημασία που αποδίδει το Πεκίνο σε αυτό το σημείο της υδρογείου, που και οι πλέον διαβασμένοι στις ελληνοκινεζικές σχέσεις εκπλήσσονται ακόμη και σήμερα.
Ομως, το ευρύτερο πλέγμα των διεθνών ισορροπιών γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο με το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις επενδύσεις τρίτων χωρών σε στρατηγικές υποδομές, που ξεκάθαρα στοχεύει να βάλει φραγμούς στην Κίνα, και έχει βάλει το Πεκίνο σε διαδικασία επαναξιολόγησης της τακτικής του. Ενα δείγμα των εξελίξεων που η παραπάνω διαδικασία δρομολογεί είναι και το έντονο, όψιμο φλερτ του Πεκίνου με την «αντισυστημική» κυβέρνηση στη Ρώμη και το άνοιγμα του κινεζικού επενδυτικού παιχνιδιού στα ιταλικά λιμάνια της βόρειας Αδριατικής. Την ίδια ενόχληση με τους Ευρωπαίους για τα κινεζικά σχέδια έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον, και μάλιστα ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα ανησυχίες για την ολοένα στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας. Λέγεται, δε, πως ένας από τους σκοπούς του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον είναι να μεταφέρει τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας πως οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας είναι μεν σημαντικές για την ανάπτυξη της οικονομίας, περιορίζονται όμως ακριβώς σε αυτό.
Η Αθήνα μοιάζει έτσι είτε να μην αντιλαμβάνεται το ρίσκο που συνοδεύει τις ενέργειές της αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στην έγκριση των επενδύσεων που θέλει να κάνει η –κρατική– Cosco στο «κεφάλι του δράκου» είτε να επιχειρεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Στο μεσοδιάστημα, όμως, η όλη υπόθεση, καθυστερήσεων, ζητούμενων τροποποιήσεων, μεταβολών κ.ο.κ. στις επενδύσεις από το ΚΑΣ, την ΕΣΑΛ και προσεχώς και το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, θα δοκιμάσει για μία ακόμη φορά έντονα τις σχέσεις της κινεζικής πολυεθνικής με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν στην «Κ» ξένοι διπλωματικοί παρατηρητές. Και αυτό διότι η Cosco αντιμετωπίζει το επενδυτικό της σχέδιο ως ενιαίο σύνολο και όχι ως μεμονωμένες δράσεις, και το Πεκίνο τους σχεδιασμούς της Cosco ως μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που με τη σειρά του θα εδραιώσει την παγκόσμια οικονομική ισχύ της Κίνας.

Στην Αθήνα, καλά πληροφορημένες πηγές σχολιάζουν πως «η Κίνα είναι σημαντικός και στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των επενδύσεων και της σοβαρής στήριξης που παρείχε στην ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και των προοπτικών οι οποίες ανοίγονται στο εγγύς μέλλον». Αλλά μάλλον υποτιμούν τις επιπτώσεις των τελευταίων επεισοδίων στην αδειοδότηση των επενδύσεων της Cosco. Ετσι η κυβέρνηση μοιάζει να στοιχηματίζει πως η απόφαση του ΚΑΣ για τον ΟΛΠ δεν θα επηρεάσει καθοριστικά τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, παρά την προφανή ενόχληση που προκαλεί στο Πεκίνο. Εκτιμάται, επιπλέον, πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα διευθετηθεί. Αναφέρουν, δε, προς επίρρωση τούτου πως στο Μαξίμου υπάρχει κινεζική πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Πεκίνο για τους Δρόμους του Μεταξιού (One Belt-One Road).
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου