Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γαλανόλευκη πανδαισία στην Παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη (βίντεο)


 Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2019

 



Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γενική ικανοποίηση από τη συμμετοχή και τη διεξαγωγή της παρέλασης ήταν το βασικό μήνυμα της Παρέλασης της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, 14 Απριλίου.
Χιλιάδες ομογενείς, από κάθε κομητεία και Δήμο της Τριπολιτειακής, έντυσαν στα γαλανόλευκα το κέντρο της πιο φημισμένης πόλης της Υφηλίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής, ακόμη και έξι γενιές αργότερα, είναι ενεργός.
Οι ομογενείς φέτος αψήφησαν πολλαπλούς συντελεστές δυσκολίας για να προσέλθουν στο Μανχάταν. Από τη μια πλευρά υπήρχαν οι δυσμενείς καιρικές προβλέψεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού οι σποραδικές βροχές ξεκίνησαν κυριολεκτικά 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί η παρέλαση.
Από την άλλη πλευρά, υπήρχε δυσκολία μετακίνησης από την Αστόρια, αφού η «κίτρινη γραμμή» της 31ης οδού (N, W) σταματούσε στην Queensboro Plaza και δεν προσέγγιζε τους 5 σταθμούς της Αστόριας, λόγω έργων. Παρ’ όλα αυτά όμως, κανείς δεν σκέφτηκε να απουσιάσει.


.
Η Παρέλαση, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, είχε κεντρική συνθηματολογία που περιελάμβανε όλα τα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό –με πλήρη αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών– το Κυπριακό και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
Την αρχή έκανε το μπλοκ των επισήμων. Την τιμητική του είχε, ασφαλώς, ο Μέγας Τελετάρχης, Τζορτζ Μάρκους. Μαζί του παρέλασαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, αντιπροσωπεία της Πολιτείας Νέας Υόρκης, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, η Ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, οι πολιτειακοί βουλευτές Αραβέλα Σιμωτά, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ανδρέας Γουνάρδης, ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτιος Φωτίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο πολιτειακός βουλευτής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης.


.
Κεντρικό σημείο αναφοράς, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Το άγημα, το οποίο ταξίδεψε και φέτος από την Ελλάδα, κέρδισε το χειροκρότημα και σκόρπισε συγκίνηση στους ομογενείς κατά την εμφάνισή του, στην αρχή της παρέλασης. Οι Εύζωνες κατευθύνθηκαν προς τους επισήμους και στάθηκαν εκεί για την ανάκρουση των δυο Εθνικών Υμνων. Όπως είχε ζητηθεί από τους διοργανωτές, κατά την διέλευση των Ευζώνων η μουσική σταμάτησε, προκειμένου να ακουστεί το βήμα τους.
Ξεχωριστό χρώμα έδωσε και η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», η οποία ταξίδεψε από την Κέρκυρα και συνοδεύτηκε από τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Νικολούζο, με τη συμμετοχή της να αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της φετινής παρέλασης.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Στην αντίπερα όχθη, οι Ενορίες, οι Σύλλογοι και τα Σχολεία παρέλασαν μαζικά και οργανωμένα, με έντονο το στοιχείο της νέας γενιάς. Μικρά παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων ίσως να μην έχουν γνωρίσει ακόμη την Ελλάδα από κοντά, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα άρματα ή σε πεζά τμήματα, τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια ή φώναζαν συνθήματα για την πατρίδα.
Μαζί τους και οι γονείς, πολλοί εκ των οποίων ενδεχομένως να είναι ομογενείς δεύτερης ή και τρίτης γενεάς, ενώ ορισμένοι Σύλλογοι και Ομοσπονδίες παρέλασαν φέροντας μεγάλες ελληνικές ή κυπριακής σημαίες. Μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες ήταν οι Κρητικοί λυράρηδες, που έπαιζαν μουσική πάνω στο άρμα και την ατμόσφαιρα στο πέρασμά τους να θυμίζει… «λεβεντογέννα Κρήτη».

Η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ερμιόνη μπροστά στο άρμα της Βόρειας Ηπείρου. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Παράλληλα, συναισθηματική φόρτιση επικράτησε κατά την παρέλαση των Βορειοηπειρωτών Συλλόγων, λόγω και του απόηχου του θανάτου του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας. Οι αδελφές του, Ερμιόνη και Ανθή, κρατούσαν ένα πανό με τη μορφή του, ενώ μέλη των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων παρέλασαν φέροντας την σημαία του.
Συνολικά υπολογίζεται ότι παρέλασαν περισσότεροι από 100 Σύλλογοι και Οργανισμοί, με τα άρματα της παρέλασης να φτάνουν τα 45 και τις Φιλαρμονικές τις 11, περιλαμβανομένου και του «Μάντζαρου».
Εκφωνητές της παρέλασης ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης με την ομογενή ηθοποιό, Ανθούλα Κατσιματίδη.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ανά τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντανά την Παρέλαση από την ζωντανή μετάδοση του «Εθνικού Κήρυκα» στην πλατφόρμα του Facebook.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Τζορτζ Μάρκους: «Είναι καταπληκτικό ότι είμαστε ενωμένοι»
Οπως προαναφέρθηκε, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της Παρέλασης ήταν ο Μέγας Τελετάρχης, Τζορτζ Μάρκους. Ενας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά Ελληνες παγκοσμίως, με τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφορά στην Καλιφόρνια, γεννημένος, μάλιστα, στην Ελλάδα.
Ως ομογενής που μεγάλωσε στη Δυτική Ακτή, ο κ. Μάρκους δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε ευρεία καθημερινή επαφή με την οργανωμένη Ομογένεια της Νέας Υόρκης. Συμμετέχοντας με αυτήν την ιδιότητα στην κορυφαία εκδήλωση του Ελληνισμού της Αμερικής, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του, μιλώντας στον «Ε.Κ.».
«Νιώθω μεγάλη χαρά που συμμετείχα στην παρέλαση. Είναι καταπληκτικό το πώς οι κοινότητές μας παραμένουν ενωμένες. Θυμάμαι, όταν ο πατέρας μου ήρθε από την Ελλάδα στην Αμερική, οι ελληνικές κοινότητες δεν μιλούσαν μεταξύ τους στο Σαν Φρανσίσκο! Κάποιος από την Εύβοια δεν μιλούσε σε κάποιον από την Πελοπόννησο. Είχαν διαφορετικά καφενεία!», ανέφερε ο κ. Μάρκους, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρέλαση.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος ως Ελληνοαμερικανός καθώς γεννήθηκα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Εύβοια. Οι Ελληνοαμερικανοί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι».

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

«Μάθημα για τα παιδιά μας οι παρελάσεις»
Μεταξύ των επισήμων, παρέλασαν για μια ακόμη φορά και ομογενείς αιρετοί, στους οποίους, με την πάροδο των ετών, προστίθενται νέα πρόσωπα.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος έκανε την αρχή το 2000, τόνισε ότι «η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο είναι μια μεγάλη γιορτή όπου όλοι οι Ελληνες είναι ενωμένοι», ενώ η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η εκδήλωση για τις νεότερες γενιές.
«Είναι ένα μάθημα για τα παιδιά μας και για τη νεολαία μας για το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνικές ρίζες. Για τις μάχες που δώσαμε για να αποκτήσουμε την ελευθερία, αλλά και τις συνεχείς μάχες που δίνουμε για την Δημοκρατία», είπε η κ. Σιμωτά.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γουνάρδης, ο οποίος εξελέγη φέτος για πρώτη φορά φέτος στην Πολιτειακή Βουλή, δήλωσε «υπερήφανος» που συμμετέχει στην παρέλαση ως αιρετός.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι και πάλι εδώ και πολύ περήφανος που συμμετέχω και ως ένας από τους έξι εκλεγμένους Ελληνοαμερικανούς στη Νέα Υόρκη. Και αυτό είναι ένα σημάδι της επιτυχίας της Κοινότητας μας», ανέφερε ο Ανδρέας Γουνάρδης.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, δήλωσε πως στην παρέλαση θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Ελληνες, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο της Ομοσπονδίας.
«Είμαστε ευγνώμονες που η Ομοσπονδία μας έχει κάθε χρόνο εδώ όλους μαζί για να γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική επέτειο. Ολοι πρέπει να γιορτάζουμε το ότι είμαστε Ελληνες», είπε.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ικανοποίηση για τους διοργανωτές
Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της παρέλασης εξέφρασε, μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας. Ο κ. Γαλάτουλας, αφού ευχαρίστησε τους ομογενείς που προσήλθαν και συμμετείχαν, τόνισε πως «υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση λόγω των εθνικών θεμάτων».
«Είμαι ικανοποιημένος, διότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, τόσο σε επίπεδο παρελαυνόντων όσο και σε επίπεδο θεατών. Θεωρώ ότι οι ομογενείς ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο και από τα εθνικά θέματα, αφού η παρέλαση πραγματευόταν την Γενοκτονία των Ποντίων, το Μακεδονικό, τη Βόρειο Ηπειρο και την Θράκη. Αναμφίβολα, μας βοήθησε και ότι οι προβλέψεις για κακοκαιρία δεν επιβεβαιώθηκαν», είπε ο κ. Γαλάτουλας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης στάθηκε και στη συμμετοχή Ομοσπονδιακών Αντιπροσώπων, όπως ο Τσακ Σάμερ και η Κάρολιν Μαλόνι, τονίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «περνάει το μήνυμα πιο άμεσα και στην αμερικανική πολιτικοί σκηνή».
«Είναι Αμερικανοί πολιτικοί που είναι φίλοι μας και είχαν την ευκαιρία να δουν την δύναμή μας. Οταν βλέπουν μεγάλη προσέλευση, λαμβάνουν υπόψη κάποια πράγματα με άλλη ευαισθησία. Αυτό έχει σημασία», κατέληξε ο κ. Γαλάτουλας.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Με αυτοδιοικητικούς στα επίσημα
Παρότι η Ομοσπονδία δεν προσκάλεσε κανέναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης ή βουλευτή – που φέτος «έλαμψαν δια της απουσίας τους» στην εξέδρα των επισήμων, κάλεσε εκ νέου αυτοδιοικητικούς, όπως τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Κέρκυρας, Κωνσταντίνο Νικολούζο.
«Νιώθω πολύ περήφανος που βλέπω όλους τους ομογενείς και αυτή τη δύναμη κοντά μας. Νιώθω ότι μαζί εδώ ενώνουμε την Ελλάδα. Μακάρι στο μέλλον να μην φεύγουν τα παιδιά από τη χώρα, να μπορούμε να δημιουργήσουμε», είπε ο Γιώργος Πατούλης.
Ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους ομογενείς και τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειές του προκειμένου να ταξιδέψει η Φιλαρμονική στη Νέα Υόρκη.
«Είμαι πολύ περήφανος που συνέβαλα ουσιαστικά στο να έρθει η Φιλαρμονική Μάντζαρος. Η Κέρκυρα φημίζεται για τις φιλαρμονικές της. Είμαστε ευτυχείς για τη συμμετοχή της στην παρέλαση και έδωσε αυτό που στο δικό μας αυτί τις προηγούμενες φορές έλειπε, την έντονη μουσική παρουσία», τόνισε ο Δήμαρχος, με τον Αρχιμουσικό, Σωκράτη Ανθη, να κάνει λόγο για μια μοναδική εμπειρία.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου