Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τελετάρχης της παρέλασης στη Βοστώνη μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

 
O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ίδιου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι, ως γνωστόν, τελετάρχης στην παρέλαση της Βοστώνης την Κυριακή 7 Απριλίου.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres) και με τη νέα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα (Maria Fernanda Espinosa Garces).
Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια της Γερουσίας, Ρον Τζόνσον (Ron Johnson) και θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council).
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, για τις εκλογές στην Ευρώπη, για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας και για την Ομογένεια.
Τόνισε πως «οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή, εν όψει κρίσιμων και παγκόσμιων αλλαγών που τροφοδοτούνται από την άνοδο της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και του εθνικισμού αλλά και από ξένα μη φιλικά κράτη που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας. Αυτή τη στιγμή, το παγκόσμιο σύστημα χρειάζεται μία σταθερή ηγεσία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ισχυρής και σταθερής διατλαντικής συνεργασίας. Σε μια εποχή αστάθειας, η μετανάστευση και η τρομοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν τα δύο κορυφαία ζητήματα ανησυχίας των Αμερικανών και των Ευρωπαίων πολιτών».
O κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Για την επίσκεψή του στην Αμερική, εξήγησε πως «η επίσκεψη αυτή αφορά πρωτίστως στις επαφές με την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Συγκεκριμένα, θα έχω συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και με την νέα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ουάσιγκτον, θα συναντηθώ επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια της Γερουσίας, κ. Ρον Τζόνσον (Ron Johnson), και θα είμαι κεντρικός ομιλητής στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), μια δεξαμενή σκέψης με κύρος, εδώ και δεκαετίες, για τα θέματα διατλαντικών σχέσεων. Τέλος, είναι μεγάλη μου τιμή να διατελέσω τελετάρχης στην ετήσια παρέλαση της Ομογένειας για την Εθνική Ανεξαρτησία στη Βοστώνη, την Κυριακή 7 Απριλίου».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα εν όψει των Ευρωεκλογών για θέματα που αφορούν την μετανάστευση και την ασφάλεια, απάντησε πως «οι προσεχείς ευρωεκλογές θα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης 61 χρόνια μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Δυστυχώς βλέπουμε να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Ορισμένες κυβερνήσεις -και όχι Κράτη Μέλη- στρέφουν το ενδιαφέρον τους μόνο στα εσωτερικά τους ζητήματα, αγνοώντας τις ευθύνες τους ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας τροφοδοτώντας τον ευρωσκεπτικισμό μέσα από λαϊκίστικα συνθήματα».
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως κατηγορείται η Ελλάδα ότι δεν φροντίζει τους μετανάστες στα νησιά και ποια η δική του τοποθέτηση, ανέφερε πως «η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και ο υπερπληθυσμός στα νησιά παραμένουν ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Πράγματι κενά και ελλείψεις υπάρχουν, τα οποία και πρέπει να καλυφθούν. Επισκέφθηκα την Αθήνα τον Μάρτιο για άλλη μια συνάντηση εργασίας με τους συναρμόδιους Υπουργούς για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
≥Με διαβεβαίωσαν ότι οι ελληνικές αρχές θα επιταχύνουν τις διαδικασίες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά, καθώς και την επεξεργασία των αιτήσεών τους, έτσι ώστε να αποφασίζεται ταχύτερα ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επωφεληθεί από το καθεστώς επανεγκατάστασης ή να επιστρέψει στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Προσπαθούμε, βοηθώντας τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουμε την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε τη χώρα οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο μπορούμε – αλλά δεν μπορούμε φυσικά να αντικαταστήσουμε τις ίδιες τις ελληνικές αρχές».
Στην ερώτηση αν συμπαραστέκεται έμπρακτα η Ευρώπη στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό, απάντησε, πως «έχουμε υποστηρίξει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές επιχειρησιακά, οικονομικά και πολιτικά. Στην Ελλάδα, η μεταναστευτική πίεση έχει μειωθεί σημαντικά, από 10.000 αφίξεις την ημέρα το 2015 σε μόλις 81 το 2018. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, 471 αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και 214 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο βρίσκονται στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές.
≥Τέλος, από το 2016, μόνιμοι εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται στη Σάμο και στη Λέσβο. Παρά την αμέριστη υποστήριξή μας προς την Ελλάδα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Η Επιτροπή παρέχει υποστήριξη, αλλά δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις ελληνικές αρχές, οι οποίες πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης επιτρέποντας την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών».
Στην ερώτηση αν «με δεδομένα τα τραγελαφικά συμβαίνοντα με το Brexit τελικά θα αντέξει η Ευρώπη ενοποιημένη και αδιαίρετη;», είπε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ενωσή μας συρρικνώνεται. Αυτό είναι κάτι που μας λυπεί όλους. Σεβόμαστε φυσικά τη βούληση του βρετανικού λαού, καθώς και τις εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ζήτημα αυτό».
«Δεδομένου ότι διατελέσατε συνεργάτης (fellow) στο Harvard και τα παιδιά σας σπούδασαν σε πανεπιστήμια της Βοστώνης, πώς αισθάνεστε για την Ομογένεια και πώς βλέπετε τον ρόλο της Ομογένειας στη σημερινή δύσκολη εποχή για την Ελλάδα;» τον ρωτήσαμε.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «από την πρώτη κιόλας στιγμή και με την όποια δημόσια ιδιότητά μου, η Ομογένεια ήταν πάντα στην καρδιά μου. Σε όλες τις επισκέψεις μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επαφές μου με εκπροσώπους της Ομογένειας αποτελούσαν πάντα προτεραιότητά μου. Πιστεύω πραγματικά ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εικόνας της Ελλάδας και να ανοίξει πάλι ο δρόμος της ανάπτυξης και της προόδου μέσα από επενδύσεις, αλλά και την ανάδειξη διακεκριμένων Ελλήνων της Διασποράς σε όλους τους τομείς, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην Πολιτική, στις Επιστήμες, στην Οικονομία ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου