Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Μεγάλη δύναμη η Ομογένεια, δήλωσε ο Κυριάκος στο Tufts

 Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2019

 

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.Share
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ως «μεγάλη αλλά αναξιοποίητη δύναμη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την Ομογένεια, στην ομιλία του στη Σχολή Νομικής, Πολιτικής και Διπλωματίας Fletcher του πανεπιστημίου του Tufts στη Βοστώνη.
Η ομιλία ήταν στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για την Ελλάδα που φέρει το όνομα του Γεωργίου Μπεχράκη, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου της Ομογένειας της Βοστώνης, της Ομογένειας των ΗΠΑ γενικότερα και της Εκκλησίας.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μητσοτάκης είπε και τα εξής: «Είναι για μένα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη Βοστώνη, έστω και για λίγο, στην πόλη με την οποία με συνδέουν τόσα πολλά. Είμαι εδώ για μια ομιλία μου στο πανεπιστήμιο Tufts και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του Γιώργου Μπεχράκη, o οποίος τόσα πολλά προσφέρει στην Ομογένεια και στην Ελλάδα, κυρίως με την αντικαπνιστική εκστρατεία του σε νέους».
Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πλαισιώνουν η Μάργκο Μπεχράκη, ο Γεώργιος Μπεχράκης, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Fletcher, Ian Johnstone και ο Γεώργιος Αλογοσκούφης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Ανέφερε επίσης, πως «λυπάμαι που δεν διαθέτω τον χρόνο να συναντηθώ με την Ομογένεια της περιοχής. Θέλω όμως να τους πω πως έχω πλήρη επίγνωση των θεμάτων που τους απασχολούν και πως χαίρομαι γιατί ως πρωθυπουργός, εφ’ όσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, θα έχω την ευκαιρία και τη χαρά, να ικανοποιήσω μια εθνική ανάγκη, να παράσχω το δικαίωμα της ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό».
«Εν τω μεταξύ -συμπλήρωσε- θέλω να απευθύνω έκκληση στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εσάς να συμβάλλετε, με όποιο τρόπο μπορείτε, να απαλλαγεί η πατρίδα μας από αυτή την άθλια κυβέρνηση.
Ζητώ να μου δώσει ο ελληνικός λαός την ισχυρή εντολή να βγάλω τη χώρα από την κρίση, να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Με τη βοήθειά σας θα το πετύχουμε».
Επίσης, ο Γεώργιος Μπεχράκης σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε πως «είναι σπουδαίο να φέρνουμε Ελληνες πολιτικούς, επαγγελματίες, επιστήμονες στην Αμερική, για να βλέπουν οι νέοι μας εδώ στη δική μας Ελληνοαμερικανική Κοινότητα το μέγεθος των ανθρώπων που έχουμε στην Ελλάδα, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ελπίδα για την Ελλάδα». Είπε ακόμα πως «χρειάζεται νέο αίμα η Ελλάδα, η οποία έχει μπροστά της καινούργια ευκαιρία που δεν πρέπει να την χάσει».
Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

Υπογράμμισε πως «οι νέοι είναι μορφωμένοι, η Ελλάδα πρέπει να τους προσφέρει μέλλον για να μην φύγουν. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να έλθει να μας μιλήσει, είναι πράγματι μεγάλη τιμή για όλους μας. Του εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές στην Ελλάδα. Η εκστρατεία μας εναντίον του καπνίσματος και ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους χρειάζεται την υποστήριξή του για να πετύχουμε».
Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Fletcher Ian Johnstone (Ιαν Τζόνστοουν) δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να έχουμε μαζί μας τον εξοχότατο Κυριάκο Μητσοτάκη σ’ αυτή την όμορφη εκδήλωση».
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης εξύφανε το όραμά του για την Ελλάδα, τονίζοντας «την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής». Επλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη αλλά αναξιοποίητη δύναμη», ενώ υπογράμμισε ότι θα παράσχει το δικαίωμα ψήφου.
Στην εισαγωγή του ανέφερε ότι «στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σ’ ένα σπουδαίο έτος, το οποίο θα είναι έτος εκλογών για την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα συντελεστεί μία σπουδαία αλλαγή το 2019».
Τόνισε ότι «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν επώδυνα για την Ελλάδα», ενώ επισήμανε ότι «οι εκλογές θα είναι βασικά γύρω από την οικονομία».
Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.
Για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, είπε πως «έχει γεωπολιτικά προνόμια» και υπογράμμισε «τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε και παρουσίασε στο ακροατήριο ο αναπληρωτής κοσμήτωρ της Σχολής Fletcher, Ian Johnstone, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι «είναι τιμή για τη Σχολή Fletcher η παρουσία του κ. Μητσοτάκη».
Ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες στον Γεώργιο Μπεχράκη, ο οποίος έχει καθιερώσει αυτές τις ετήσιες διαλέξεις στο Tufts. Εκανε αναφορά στον πρόσφατο θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, συγγενή του Γεωργίου Μπεχράκη.
Επίσης, επισήμανε ότι έχει «ισχυρούς δεσμούς με τη Βοστώνη από τα χρόνια των σπουδών του στο Harvard».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

Από την αρχή της εκδήλωσης είπε ότι θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα η ομιλία του, θα ήταν ένα είδος συνομιλίας με το ακροατήριο, όπως και έγινε με συντονιστή τον Γεώργιο Αλογοσκούφη, καθηγητή της Εδρας «Καραμανλή» στο Tufts και πρώην υπουργό Οικονομικών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η οικογένεια του Γεωργίου Μπεχράκη, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων της μείζονος περιοχής της Βοστώνης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και αρκετοί ομογενείς.
Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν ο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ από το πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, η καθηγήτρια Κέλλυ Πολυχρονίου από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και ο ιατρός Γεώργιος Μελτσάκος με την σύζυγό του Ρίτσα.
Τα πιο βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν τα εξής:
-Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία 4 χρόνια ήταν οδυνηρά. Η χώρα μας τα πήγε πολύ χειρότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Χάσαμε τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στην Ευρώπη, και η οικονομία μας αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να μην βλέπουν καμία διαφορά στην καθημερινότητά τους.
Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.
-Το 2019 θα είναι έτος πολλαπλών εκλογών και ελπίζω να είναι ένα έτος μιας σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου οι Ελληνες να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για δύο λόγους: για να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ελλάδα έχασε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της. Εάν δεν προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας τόσο για τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έφυγαν από τη χώρα και θέλουμε να επιστρέψουν. Και δεν θα μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
-Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σχετίζεται με τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν. Λέμε συχνά ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περιοχή, αλλά προσωπικά προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που ανήκει στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη, τη ζώνη της Σένγκεν και το ΝΑΤΟ. Και παραμένει ακόμη και σήμερα η χώρα με την ισχυρότερη Οικονομία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρά την πολυετή κρίση. Η πολυεπίπεδη ταυτότητα της Ελλάδας είναι τέτοια που της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Είναι μία χώρα της Μεσογείου, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Εχει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ και παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη. Εχει θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Και μπορεί πάντα να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής στη δύσκολη φάση που διανύουν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.
-Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μεγάλη καχυποψία για την πολιτική. Λιγότεροι νέοι σε σχέση με το παρελθόν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να ασχοληθούν με την πολιτική. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές, στις 7/3/2004. Στις εκλογές που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με 45%. Και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να απευθυνθώ στους φοιτητές που σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά. Η πολιτική είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι με τα πάνω του και τα κάτω του. Και όσοι επιλέξουν να κάνουν αυτή την επιλογή, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα, αλλά κυρίως να έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο: Να υπηρετήσουν το κοινό καλό από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν.
-Θεωρώ την ελληνική Διασπορά ένα πολύ σημαντικό και δυστυχώς αναξιοποίητο όπλο για την Ελλάδα. Εχουμε αξιοποιήσει ελάχιστα τους δεσμούς μας με τους Ελληνες του εξωτερικού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους οικονομικούς δεσμούς. Αλλά και στους πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που πρέπει να ενδυναμωθούν. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της Διασποράς και τη δυνατότητά της να βοηθήσει τη χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Και όλοι οι Ελληνες φοιτητές που έχετε αποφασίσει να έρθετε και να σπουδάσετε στην Αμερική: Μην χάνετε την πίστη σας στην Ελλάδα. Εχουμε περάσει και άλλες φορές δύσκολα στο παρελθόν. Και πάντα κατορθώναμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να κάνουμε το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Και εν τέλει πάντα βρισκόμασταν στη σωστή μεριά της Ιστορίας. Δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανείς αυτό.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:
Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα:
-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία με ψέματα και μια λαϊκίστικη ατζέντα και κατέληξε να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Εμείς δεν ακολουθούμε την εύκολη αυτή πρακτική. Παρουσιάζουμε ένα πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα και διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.
-Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον γιατί στο παρελθόν κάθε φορά που άνοιγε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές φοβόντουσαν ότι αυτές είναι ένας προάγγελος πολιτικής αστάθειας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πολίτες προσβλέπουν στις εκλογές και οι αγορές αντιδρούν, ήδη, θετικά, καθώς γνωρίζουν ότι μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού:
-Είναι γελοίο που οι Ελληνες του εξωτερικού δεν μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να έρθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
-Για πρώτη φορά έχουμε ένα κράτος που διεκδικεί το μονοπώλιο μιας εθνικής ταυτότητας. Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα της Συμφωνίας, την καταψηφίσαμε αλλά παράλληλα προειδοποιήσαμε ότι εφόσον κυρωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αλλάξουμε. Πρόκειται για μια επικυρωμένη συμφωνία που υπόκειται στο Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα σέβεται τις Διεθνείς Συμφωνίες. Εχω ωστόσο επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου