Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Η Τουρκία απέρριψε την αγορά των αμερικανικών Patriot

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας Patriot μέχρι τα τέλη του 2019, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η Αγκυρα θα πρέπει να αρνηθεί την αγορά των S-400 της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τουρκικές πηγές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε την εν λόγω προσφορά πριν την 15η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αύξησε την τιμή των Patriot με αντάλλαγμα την γρήγορη παράδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η πρόταση δεν περιελάμβανε συμφωνία δανείου ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με το Bloomberg κύρια τουρκική απαίτηση. 
Η Τουρκία απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ και ότι οι διαπραγματεύσεις σταματούν εδώ, σημειώνουν αξιωματούχοι σύμφωνα πάντα με το Bloomberg. 
Ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «μπλόκαρε» εδώ και χρόνια την πώληση των Patriot στην Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι η σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώλησή των για να αναγκάσει την Αγκυρα να σταματήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, καθώς μια τέτοια συνεργασία ενδέχεται να εκθέσει την τεχνολογία του ΝΑΤΟ. 
Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία υπολογίζει ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία είναι τρεις φορές φθηνότερα από τα αμερικανικά αντιαεροπορικά και περιμένει την πρώτη παράδοση των S-400 τον Ιούλιο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Τουρκία φαίνεται πως ψάχνει λόγους για να απομακρυνθεί από τη συμφωνία των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία καλύτερους όρους από τη Ρωσία. 
Η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικού πυραύλους, έχει αυξήσει τις φωνές εντός των ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι πρέπει να «παγώσουν» τις προμήθειες των F-35. 
Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία αν αγοράσουν τους πυραύλους από τη Ρωσία, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες μετά από μια σειρά διαφωνιών που περιλαμβάνουν και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για μια συριακή κουρδική δύναμη που η Άγκυρα θεωρεί εχθρό.
Πηγή: BLOOMBERG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου