Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Oι «Ενήλικες στο δωμάτιο» σε γυρίσματα

Ο Κώστας Γαβράς με τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας, Γιώργο Αρβανίτη (αριστερά).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χειμώνας του 2015, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκέπτεται με στενούς συνεργάτες του. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», του λέει ένας εξ αυτών, βασικός εκπρόσωπος της ακραίας αντιευρωπαϊκής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις αρχικές σκηνές της ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults in the room) του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Τον ένθερμο οπαδό της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρόλο που «καθρεφτίζει» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς να τον κατονομάζει, υποδύεται ο Θέμης Πάνου, ο μοναδικός Ελληνας ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στην ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκίνησαν όπως έκανε γνωστό χθες με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο σκηνοθέτης, τον Αλέξη Τσίπρα θα ερμηνεύσει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Χρήστος Λούλης που κρίθηκε καταλληλότερος για το ρόλο καθώς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία οπότε τα Αγγλικά του είναι πολύ καλά, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δημήτρης Τάρλοου.

Ο Eλληνας σκηνοθέτης κάνει ταινία «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας».
Πέρα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο και τον Θέμη Πάνου, οι υπόλοιποι ρόλοι είναι περιφερειακοί, έχουν όλοι το μερίδιό τους στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά σε κανέναν δεν πέφτει ιδιαίτερο βάρος. Πρόκειται για μεγάλη παραγωγή με σημαντικούς ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ούλριχ Τουκούρ, με τον οποίο ο Γαβράς έχει συνεργαστεί στο «Αμήν» και σε άλλες ταινίες, και τη Βαλέρια Γκολίνο έως τους Χρήστο Στέργιογλου και Θάνο Τοκάκη, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με τους Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Γλάστρα και Αγγελο Μπούρα. Τα γυρίσματα, που εκτός από την Αθήνα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες.
Η ταινία αφηγείται «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Με αυτά τα λόγια την περιγράφει ο Κ. Γαβράς. Πριν από λίγους μήνες, σε συνέντευξή του στην «Κ», εξήγησε στη Μαρία Κατσουνάκη γιατί αποφάσισε να γυρίσει αυτήν την ταινία και τι του κίνησε το ενδιαφέρον για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Εχω να επιλέξω ανάμεσα στα πιο απίθανα που ακούω και από τις δύο πλευρές. Θέλω να καταλήξω στη δική μου άποψη με βάση τα στοιχεία. Ξέρετε, πρέπει να βγω από το “ελληνικό σύστημα” όπου ο ένας κατηγορεί με τα χειρότερα λόγια τους άλλους...». Η συνέχεια επί της οθόνης.
Συμπαραγωγοί στην ταινία είναι η France Télévisions και η Wild Bunch στη Γαλλία και η Odeon στην Ελλάδα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου