Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Ο Ιβανόφ δεν υπογράφει νομοσχέδια με το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2019


Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει νομοσχέδια που ενέκρινε η βουλή της χώρας του, επειδή φέρουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Ο εθνικιστής πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να προσυπογράψει 11 νομοσχέδια που έχουν υπερψηφιστεί από τη Βουλή καθότι φέρουν το καινούργιο όνομα της χώρας.
Το πολιτικό γραφείο του κ. Ιβανόφ ενημέρωσε το κοινοβούλιο πως ο πρόεδρος έχει ορκιστεί να προστατεύει το Σύνταγμα και να «υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Μακεδονίας», όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Ιβανόφ, σύμμαχος του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ήταν εξ αρχής αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αρνήθηκε να κυρώσει με την υπογραφή του.
Η στάση του κ. Ιβανόφ πάντως θυμίζει τακτική καθυστέρησης, καθώς το προεδρικό βέτο μπορεί να παρακαμφθεί, εάν η Βουλή ψηφίσει εκ νέου τους επίμαχους νόμους. Σε αυτή την περίπτωση, ο πολιτειακός άρχοντας είναι υποχρεωμένος να τους υπογράψει.

Πότε εκπνέει η θητεία του

Η πενταετής θητεία του κ. Ιβανόφ εκπνέει στις 5 Μαΐου. Δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει επανεκλογή στον προεδρικό θώκο καθώς ήδη έχει υπηρετήσει δύο συναπτές θητείες.
Οι προεδρικές εκλογές θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως οι πολίτες είναι διχασμένοι όσον αφορά τη λύση του ονοματολογικού.
Πηγή: Σκάι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου